TUI haalt vakantiegangers Aruba terug na aanscherping reisadvies
TUI Nederland haalt 526 reizigers terug van Aruba na de aanscherping van het reisadvies naar code oranje. De reisorganisatie zegt dat het voor het merendeel gaat om reizigers die geen pakketreis hebben geboekt, maar alleen een vliegticket.
„We informeren hen zo snel mogelijk over het aangepaste reisadvies en dat wij hen terug gaan brengen naar Nederland”, aldus TUI in een reactie op het aangescherpte reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies zaterdag opgeschaald van code geel naar code oranje. Niet-noodzakelijke reizen naar Aruba worden wegens het snel stijgende aantal Covid-19-besmettingen op het eiland afgeraden.
Wie uit Aruba terugkeert in Nederland krijgt het dringende advies veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.
TUI zegt dat de eerste reizigers zondag teruggaan met een regulier geplande vlucht. Die vertrekt zondag uit Aruba en landt maandagochtend rond 10.30 uur op Schiphol. Ook op dinsdag keren toeristen met een reguliere vlucht terug naar Nederland. TUI zet ook een extra repatriëringsvlucht in, op woensdag.
Op Aruba zijn vrijdag 133 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Daardoor kwam het aantal actieve besmettingen op het eiland met ongeveer 100.000 inwoners op 293, bijna allemaal in de afgelopen vijf dagen vastgesteld.
Op het eiland geldt daarom een samenscholingsverbod. Groepen van meer dan vier mensen kunnen door de politie uit elkaar worden gehaald. Aruba gaat ook strenger controleren of mensen die in quarantaine of isolatie zijn geplaatst zich wel aan de regels houden. Op onverwachte momenten kan er worden gecontroleerd. Wie op dat moment niet thuis is, kan een boete van duizend Arubaanse florin (ongeveer 500 euro) krijgen.
Minister-president Evelyn Wever-Croes heeft zaterdag op haar Facebookpagina geschreven dat haar zoon is besmet met het coronavirus. Kevin Wever werkt op de Arubaanse luchthaven. De minister-president zegt de afgelopen dagen niet in contact te zijn geweest met haar zoon.