Economie

Bombardement van sms’jes voor ministers

Verschillende ministers kunnen morgen tijdens de grote demonstratie in Amsterdam een sms-bombardement van actievoerders verwachten. De vakbonden zullen op het Museumplein de mobieletelefoonnummers bekendmaken en zorgen dat de sms’jes niet allemaal tegelijk worden verzonden. In dat geval zou het telefoonverkeer worden platgelegd.

Redactie economie
1 October 2004 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 01:42
HEERLEN – Duizenden actievoerders betoogden donderdag in het centrum van Heerlen tegen de kabinetsplannen. Foto ANP
HEERLEN – Duizenden actievoerders betoogden donderdag in het centrum van Heerlen tegen de kabinetsplannen. Foto ANP

Dat heeft FNV-woordvoerder Agnes Jongerius donderdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van FNV, CNV en MHP. Ze wil niet zeggen welke ministers doelwit zullen worden van de actie. „Dan zouden zij uit voorzorg hun telefoon uit kunnen zetten. Wij verwachten niet dat het hele kabinet dat na deze aankondiging kan en zal doen.” De zieke minister-president Balkenende hoeft zich volgens haar geen zorgen te maken. De actie is mede opgezet om te voorkomen dat de vakbonden steeds het verwijt treft nooit met iets nieuws te komen en steeds op een klassieke manier actie te voeren.

Hoewel de bonden zich niet aan exacte voorspellingen wagen, wordt nog steeds verwacht dat de opkomst morgen hoog zal zijn. „De weersvooruitzichten zijn goed en we zijn er klaar voor”, aldus actieleider Jongerius donderdag. Tussen 12.00 en 14.00 uur is er een programma met verschillende artiesten. Ook de vakbondsleiders zullen het woord voeren. Sympathiserende politici krijgen niet rechtstreeks de microfoon. Wel komen onder meer Halsema (GroenLinks), Bos (PvdA) en Marijnissen (SP) in van tevoren opgenomen spotjes in beeld.

De vakbonden zetten zaterdag ongeveer 500 medewerkers in om alles in goede banen te leiden. De FNV heeft een contract met de NS afgesloten. De reis van de leden naar Amsterdam wordt door de organisatie vergoed. De demonstranten worden opgevangen op een viertal stations, namelijk Centraal, WTC, Amstel en Sloterdijk. Jongerius wilde niets zeggen over de kosten van de acties. Ook over de omvang van het contract met de NS worden geen mededelingen gedaan.

Er zijn geen rechtstreekse banden met de demonstratie die door ”Keer het tij”, een bundeling van (extreem) linkse organisaties, ’s ochtends op de Dam wordt gehouden. Wel is Jongerius daar de laatste spreker. Zij zal de aanwezigen oproepen om aansluitend naar het Museumplein te komen, zo liet ze donderdag weten.

Werkzoekenden die naar de vakbondsdemonstratie in Amsterdam willen, zijn niet verplicht naar de banenmarkt te komen die het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) morgen organiseert. Het CWI heeft dat donderdag in een brief aan de vakcentrales FNV, CNV en MHP laten weten. Medewerkers van het CWI die morgen willen demonstreren, krijgen „in beginsel” de gelegenheid. Dat moet wel in overleg met de vestigingsmanager gebeuren, want er moet zaterdag wel voldoende personeel aanwezig zijn.

De vakcentrales gaven donderdag ook een toelichting op hun besluit om minister De Geus twee weken de tijd te geven om zijn besluit met betrekking tot het algemeen verbindend verklaren van CAO’s in te trekken. Anders stappen FNV, CNV en MHP naar de rechter.

Tot deze stap hebben de centrales besloten nadat de minister van Sociale Zaken eerder dit jaar aankondigde CAO’s met loonstijgingen niet langer algemeen verbindend te willen verklaren. In de Wet op de loonvorming staat volgens de vakcentrales echter heel duidelijk dat dit alleen kan in geval van een „zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende externe factoren.” De bonden menen dat de Nederlandse economie niet in een noodsituatie verkeert.

Zij willen de kwestie voorleggen aan de kantonrechter in Den Haag. Van een kort geding is afgezien in verband met de complexiteit van de kwestie en de politieke gevoeligheid. Een bodemprocedure neemt zeker tot medio 2005 in beslag. In het slechtste geval kan een besluit tot begin 2006 op zich laten wachten. Dit risico willen de bonden nemen in verband met het gewicht dat zij aan de zaak hechten. „We willen voorkomen dat het AVV-beleid (de algemeenverbindendverklaring) in de toekomst wordt tot een politieke speelbal”, aldus CNV-woordvoerder R. van Splunder.

De Geus liet via zijn woordvoerder weten een rechtszaak eventueel af te wachten. De minister vindt dat op goede gronden voor dit beleid is gekozen.

Duizenden mensen hebben donderdag in Heerlen betoogd tegen het kabinetsbeleid. Ook na morgen gaan de acties door, zei voorzitter E. Snoey van de ambtenarenbond Abvakabo FNV. De bond gaat tot het eind van het jaar door met actievoeren „in alle sectoren”, onder meer bij het vervoer, de zorg en gemeenten. In Heerlen waren volgens de bonden 7000 mensen op de been. De politie hield het op 4000 actievoerders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer