Groen licht voor nieuwe wijk Gouda
Minister Dekker van VROM heeft donderdagmiddag tijdens een bestuurlijk overleg met de gemeente Gouda groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Westergouwe met 4000 woningen in de Zuidplaspolder. In 2007 moet de eerste paal de grond in voor een trendsettende wijk voor de 21e eeuw.
„Na 26 jaar is er dan eindelijk duidelijkheid en kunnen we werk maken van de huisvestingsopgave”, zei burgemeester drs. W. Cornelis. „Er zijn in Gouda mensen die vanwege het ontbreken van ook maar enige doorstroming al jarenlang op een geschikt huis zitten te wachten. En we maken er absoluut iets moois van, want juist vanwege de kwaliteit van ons werk heeft het ministerie een slag gemaakt.”
De plannen voor Waterstad Westergouwe zijn innovatief zowel qua woningbouw en architectuur als in de wijze van bouwrijp maken. Aangezien de Zuidplaspolder bijna 5 meter beneden NAP ligt, wilde de minister garanties voor veiligheid bij dijkdoorbraak. „De woningbouw wordt van dien aard, dat niemand bij een dijkdoorbraak natte voeten in de huiskamers zal krijgen. De wijk zal voor 15 procent uit water bestaan en er moeten terpmodellen en wooneilanden verrijzen. Verder wordt in cascadevorm gebouwd. In het uiterst natte gedeelte bouwen we met een dichtheid van tien woningen per hectare. In andere delen van de wijk, met een ander waterpeil, wordt weer met meer dan vijftig woningen per hectare gebouwd. Een absoluut unieke oplossing”, aldus een opgetogen burgemeester.
Ook aan andere gestelde voorwaarden van de minister is voldaan. Zo neemt Gouda de volle verantwoordelijkheid voor exploitatie, beheer en onderhoud van de woonwijk op zich. Uit marktanalyses blijkt dat er vooral vraag is naar huizen in het duurdere segment. Verkeerswethouder J. Vermeij verwacht dat met de wijk kan worden aangesloten op de Rijn-Gouwelijn, met een stedebaanstation op Moordrechts grondgebied. De verkeersafwikkeling via de Krimpenerwaard zal volgens hem parallel lopen aan de wijkontwikkeling.
De Goudse wethouder van Financiën, mr. S. Keulen, zei dat Gouda een gigantisch probleem zou hebben gehad als er een negatieve beslissing zou zijn genomen. „Wij hebben al voor zo’n 12 miljoen euro geïnvesteerd in grondaankopen en dergelijke. Bovendien zouden jonge gezinnen met kinderen de stad verlaten en dat betekent weer een aanslag op de rijksuitkering. Dan zou Gouda regelrecht weer op de artikel-12-status afgaan”, aldus Keulen.