Economie

Schulden jong en oud nemen snel toe

Zowel jongeren als ouderen betalen hun rekeningen steeds minder vaak op tijd. Veruit de grootste groep wanbetalers zit in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar. Dit jaar zullen 170.000 huishoudens in ernstige schuldproblemen komen. Dat is 25 procent meer dan vorig jaar.

Redactie economie
30 September 2004 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Dat blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum Justitia en uit een inventarisatie onder schuldhulpverleners.

Opvallend is dat de schulden van jongeren onder de 15 jaar in een jaar tijd zijn verdrievoudigd. Zij hebben gemiddeld 264 euro schuld uitstaan, tegenover 80 euro vorig jaar. De toename komt met name door hun ouders. Zij betalen de rekeningen voor bijvoorbeeld doktersbezoeken en lidmaatschappen van sportclubs niet, en die staan op naam van hun kinderen.

Intrum Justitia maakte donderdag bekend dit jaar 1,6 miljoen incasso’s de deur uit te doen. Daarmee is het aantal wanbetalers verdubbeld in vergelijking met 2001. Volgens de bureaus schuldhulpverlening hebben huishoudens in ernstige schuldproblemen gemiddeld 15.700 euro schuld. Die schuld is verdeeld over gemiddeld 11 schuldeisers. Bij de schuldeisers zijn creditcardmaatschappijen en bedrijven die zogeheten klantenkaarten uitgeven steeds meer vertegenwoordigd. Een sterk groeiende groep mensen geeft via deze cards dus veel meer geld uit dan ze hebben.

Van alle vorderingen valt bijna eenderde in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. De komst van een eerste kind zorgt vaak voor een forse terugval van het inkomen: de nieuwe moeders werken minder, terwijl het gezin extra kosten krijgt.

Ook de groep mensen tussen de 35 en 45, met veelal opgroeiende kinderen, heeft het zwaar. Een volledig huishouden met kinderen wordt financieel hard geraakt bij een echtscheiding of verlies van een baan.

Het aantal vorderingen bij 65-plussers is in drie jaar tijd driemaal zo groot geworden. Het incassobureau wijt dat aan de teruggang in koopkracht bij deze groep. Deze ouderen kunnen basiszaken als huur en energie niet meer op tijd betalen. Ook de openstaande vorderingen voor zorg springen eruit, aldus Intrum Justitia.

De stijging van het aantal niet-afgeloste schulden gaat samen met een sterke groei van het aantal nieuwe leningen. Zo werd in de maand juli voor 216 miljoen euro nieuw consumptief krediet afgesloten. Dat is 75 procent meer dan in juli 2003. In totaal heeft Nederland voor 21 miljard euro geleend om allerlei aankopen in het huishouden te financieren, zo blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer