Buitenland

Hagia Sophia na 86 jaar weer in gebruik als moskee

De wereldberoemde Hagia Sophia in Istanbul is vrijdagmorgen weer in gebruik genomen als moskee. De muezzin heeft opgeroepen tot het rituele gebed en honderden gelovigen hebben zich voor het pand verzameld om te bidden.

ANP
24 July 2020 03:31Gewijzigd op 16 November 2020 19:56
De Hagia Sophia in Instanbul. beeld Ozan Kose, AFP
De Hagia Sophia in Instanbul. beeld Ozan Kose, AFP

Ze doen dat volgens Turkse media in gezelschap van president Erdogan rond 12.15 onze tijd.

Erdogan heeft bepaald dat het uit de zesde eeuw stammende bouwwerk ook weer moet dienen als gebedsplaats voor moslims. Volgens hem wordt hiermee een droom uit zijn jeugd bewaarheid. Het heeft een storm van kritiek veroorzaakt, onder meer uit Europese landen met veel orthodox-christelijke gelovigen. De Hagia Sophia is een voormalige kathedraal die wordt beschouwd als het centrum van de orthodoxe kerken.

Tijdens het islamitische gebed worden christelijke symbolen zoals afbeeldingen van Jezus of Maria met tapijten aan het gezicht onttrokken. Volgens Erdogan blijft het druk door toeristen bezochte bouwwerk werelderfgoed en open voor bezoekers. De gebedsdienst hindert zijns inziens andere bezoekers niet. Het gebouw is een van de voornaamste toeristische trekpleisters van Turkije.

De Hagia Sophia is nu voor het eerst sinds 1934 weer een moskee. Het was de belangrijkste kerk in de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, Constantinopel, tot die in 1453 door de Ottomanen werd veroverd. De Ottomaanse veroveraars maakten er een moskee van. Na de val van het Ottomaanse Rijk, vlak na de Eerste Wereldoorlog, veranderde de seculiere hervormer Kemal Musafa Atatürk het gebouw in een museum. Dat blijft het ook als moskee, maar de toegang is nu gratis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer