Philips smaakmaker op lager Damrak
De effectenbeurs in Amsterdam deed maandag een stap terug. Ook de andere Europese beursgraadmeters lieten verliezen zien. De blik bleef gericht op de EU-top over het coronaherstelfonds die na een moeizaam overleg in het weekeinde later op de dag wordt voortgezet. Op het Damrak vielen de kwartaalcijfers van zorgtechnologieconcern Philips in de smaak bij beleggers.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 570,35 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 762,24 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,9 procent.
Philips won 3,7 procent en was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De maker van medische apparatuur zag de omzet en nettowinst dalen in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf denkt in de tweede jaarhelft wel weer te kunnen groeien. Voor heel het jaar denkt Philips nu aan een „bescheiden” groei van de vergelijkbare omzet en de operationele winstmarge. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een verlies van 2,4 procent.
ING en ABN AMRO stonden eveneens onderaan met minnen van ruim 2 procent. De beleggersverenigingen VEB en European Investors zijn van plan om namens gedupeerde obligatiehouders van het gevallen Duitse betaalbedrijf Wirecard een schadevergoeding te claimen bij een viertal banken waaronder ING en ABN AMRO.
GrandVision was hekkensluiter in de MidKap met een verlies van 6,4 procent. De Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica (min 1,4 procent), die GrandVision wil overnemen, heeft bij de rechtbank in Rotterdam een juridische procedure opgestart omdat de optiekketen weigert inzicht te geven in de wijze waarop het bedrijf de impact van de coronacrisis heeft beperkt. HAL (min 2,3 procent), de eigenaar van GrandVision, noemt de claims ongegrond.
Julius Bär zakte 4,6 procent in Zürich ondanks dat de Zwitserse private bank het beste halfjaarresultaat uit zijn geschiedenis heeft geboekt. De bank profiteerde van hogere handelsvolumes als gevolg van de paniek op de beurzen door het coronavirus en het herstel na het ingrijpen van centrale banken. Voor de tweede jaarhelft verwacht de bank wel dat de stijging van de handelsvolumes afneemt.
De euro was 1,1443 dollar waard, tegen 1,1431 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 40,13 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 42,69 dollar per vat.