Kamer steggelt over bevoegdheid van EU
De Europese Unie heeft niets te maken met het aantal kinderopvangplaatsen dat Nederland wenst in te richten. Premier Kok moet daarom in Europees verband terugkomen op een vergaande afspraak die afgelopen weekeinde tijdens de eurotop in Barcelona is gemaakt.
Dat stelden VVD, CDA, ChristenUnie en SGP woensdag tijdens een debat over de resultaten van de eurotop. De vier partijen waren in de serie schriftelijke beleidsconclusies van ’Barcelona’ gestuit op de afspraak dat ieder EU-land in 2010 voor ten minste 90 procent van de jonge kinderen opvangplaatsen moet hebben ingericht.
Zowel de liberale als de christelijke kamerleden vinden dat de Europese regeringsleiders daarmee hun boekje te buiten zijn gegaan. ChristenUnie-kamerlid Van Middelkoop noemde het „echt van de gekke” dat Europa streefcijfers vastlegt voor kinderopvang. Hij diende een motie in met de boodschap dat Europese leiders niet meer over dergelijke details moeten spreken. Over de motie wordt dinsdag gestemd.
Premier Kok maakte woensdag meteen duidelijk dat hij niets in de motie ziet. Ook vanuit de linkse kamerfracties werd fel gereageerd op de actie van Van Middelkoop. Daarbij spande een opmerking van PvdA-kamerlid Timmermans de kroon. Volgens Timmermans zou Van Middelkoop er beter aan doen gewoon te bekennen dat hij vrouwen het liefst achter het aanrecht ziet.
SGP-kamerlid Van den Berg zei in de beleidsconclusies van ’Barcelona’ meer zaken te hebben aangetroffen „waar Europa niets mee te maken heeft.” Hij verwees naar een passage waarin staat dat elke EU-lidstaat ten minste één internetaansluiting op vijftien scholieren moet realiseren. Ook hekelde hij de afspraak om kinderen al „op zeer jonge leeftijd” twee talen aan te leren.
Bij dat laatste sloot CDA-kamerlid Verhagen zich aan. Hij zou al blij zijn „als iedereen in Nederland fatsoenlijk Nederlands spreekt.” Net als zijn VVD-collega Weisglas noemde Verhagen het een slechte zaak dat de Europese regeringsleiders steeds verder in detail treden. Terwijl de EU groeit, zouden zij zich zich meer de op hoofdlijnen moeten concentreren.
Een forse kamermeerderheid toonde zich woensdag tevreden over de verklaring die de top van Barcelona uitbracht met betrekking tot de situatie in het Midden-Oosten. Zelfs de SGP zei verheugd te zijn dat die verklaring evenwichtiger is dan eerdere verklaringen van de gezamenlijke regeringsleiders uit Europa. „Duidelijk worden zowel de Palestijnen als Israël aangesproken op hun verantwoordelijkheid”, aldus Van den Berg.
Van den Berg bleek echter voor het eerst als enige op het standpunt te staan dat de stichting van een Palestijnse staat geen optie is, omdat die een permanente bedreiging voor de veiligheid van Israël zou vormen. De VVD vaart sinds enkele dagen een andere koers dan in het recente verleden. Reden daarvoor is dat nu ook Israël, de VS en de Verenigde Naties zich daarvoor hebben uitgesproken, zo lichtte VVD-kamerlid Weisglas toe.
Weisglas zorgde tijdens het debat voor ophef door te stellen dat de hoge Nederlandse bijdrage voor ontwikkelingssamenwerking andere Europese landen ervan weerhoudt hun eigen bijdrage fors te verhogen. Nederland moet daarom zijn bijdrage van 0,8 procent van het bruto nationaal product (bnp) verlagen tot de VN-norm van 0,7 procent, aldus de VVD’er.
Premier Kok moest niets hebben van het VVD-voorstel. Hij noemde het een „ereplicht” van de rijke westerse landen naar vermogen bij te dragen aan een betere verdeling van de welvaart. „Een verlaging van de Nederlandse bijdrage is volledig in strijd met de manier waarop ik tegen de wereld aankijk.”