Justitie dagvaardt voormalig Ahold–topman
Het openbaar ministerie daagt voormalig Ahold–topman Cees van der Hoeven voor de rechter wegens zijn rol in de boekhoudfraude. Dat bevestigde een woordvoerder van Van der Hoeven woensdag. Woensdag 13 oktober is er een zogeheten regiezitting, waarbij de planning voor de rechtszaak wordt gemaakt.
Het is niet duidelijk wat de aanklacht is tegen de voormalig Ahold–topman. Het functioneel parket, het OM–onderdeel dat zich bezighoudt met fraudezaken, wilde woensdag geen commentaar geven. De woordvoerder wilde alleen zeggen dat er binnen een week een persbericht komt over deze zaak.
Van der Hoeven en zijn financiële rechterhand Michel Meurs stapten begin vorig jaar op nadat duidelijk was geworden dat er met de boeken was geknoeid. Er bleken geheime afspraken te bestaan over het ten onrechte meetellen van resultaten van dochterondernemingen in Zuid–Amerika en Scandinavië. Verder knoeiden managers van de Amerikaanse dochter US Foodservice met inkoopkortingen, waardoor de winst over enkele jaren ten minste 880 miljoen dollar te hoog uitkwam.
Justitie lijkt het strafrechtelijk onderzoek naar de boekhoudfraude bij Ahold nu rond te hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) is er langer mee bezig geweest dan verwacht. In eerste instantie zou het onderzoek nog voor de zomer klaar zijn, maar dat tijdstip verschoof keer op keer.
Het OM heeft het onderzoek laten uitvoeren door de FIOD–ECD. Die dienst deed onderzoek in Nederland en nog vier andere landen. Verder werden er enkele tientallen mensen gehoord, zei het OM in maart van dit jaar.
Justitie begon het onderzoek medio vorig jaar. In juli vorig jaar zei het parket dat het onderzoek zich richt op mogelijke valsheid in geschrifte en de publicatie van mogelijk onjuiste gegevens in de jaarrekeningen.
Op zaterdag 5 juli 2003 deed het OM een inval in het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam. Ook de huisaccountant Deloitte kreeg bezoek van justitie. De verdenkingen volgden op de bestudering van de zogeheten side letters, geheime afspraken tussen Ahold en andere partijen die niet in contracten staan. Het OM kreeg die stukken in april 2003. De side letters betreffen de zeggenschap over de samenwerkingsverbanden in onder meer Scandinavië.
Openbare aanklagers in de Verenigde Staten stelden afgelopen juli vier oud–bestuurders van Ahold–dochter US Foodservice in staat van beschuldiging wegens fraude. Zij waren betrokken bij het boekhoudschandaal, waarbij met inkoopkortingen werd geknoeid.