Binnenland

Gemeentehuis Tholen komt toch in centrum

Het nieuwe gemeentehuis van Tholen komt definitief aan de Luchtenburgseweg in de kern Tholen en wordt gecombineerd met een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en met het archief. Dat bleek dinsdag uit de stemverklaring van de fractievoorzitters van de politieke partijen bij de presentatie van een scenariostudie, die er kwam na verzoeken vanuit de bevolking.

Van onze correspondent
29 September 2004 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

P. van Belzen (ChristenUnie) is blij dat de cijfers nu op tafel liggen. „Er is gerekend, er is geluisterd, dit is het resultaat.” Vanwege gebrek aan draagvlak onder de bevolking besloot de gemeenteraad deze zomer tot een onafhankelijk onderzoek naar vier scenario’s voor de huisvesting van de gemeente.

Behalve nieuwbouw in Tholen, met of zonder archief, is daarbij nadrukkelijk ook gekeken naar behoud van het huidige gemeentehuis in Sint Maartensdijk met een nieuw te realiseren dependance. Ook de haalbaarheid van een volledig nieuw gemeentehuis op de huidige plek met uitbreiding richting Haven is getoetst.

De laatste twee opties zijn voor de raad onbespreekbaar vanwege de hoge kosten. Renovatie van het huidige gemeentehuis met een uitbreiding voor het CWI en het archief elders in Sint Maartensdijk kost ruim 16 miljoen euro. Totale nieuwbouw vraagt zelfs meer dan 23 miljoen euro. Ook de jaarlijkse exploitatie is aanmerkelijk ongunstiger. Daarmee was de keus duidelijk, vond M. Klippel (SGP). „Wij willen de goedkoopste oplossing voor de burger.”

Behalve de financiën blijkt ook het tijdpad van de plannen in Sint Maartensdijk een probleem. Voor nieuwbouw en uitbreiding op de huidige locatie moeten bijvoorbeeld ook 17 woningen worden gesloopt. Op zijn vroegst zou de gemeente dan pas in 2009 de nieuwe huisvesting kunnen betrekken. Nieuwbouw in Tholen is aanmerkelijk goedkoper en ook eerder te realiseren. Een gemeentehuis met CWI en oud-archief gaat 15.754.000 euro kosten. Zonder archief zijn de investeringen 14.704.000 euro. Bovendien valt de jaarlijkse exploitatie 3 tot 4 ton per jaar goedkoper uit dan bijvoorbeeld renovatie en uitbreiding in Sint-Maartensdijk. Naar verwachting kan het nieuwe gemeentehuis in januari 2007 worden betrokken. M. van der Linde (PvdA) toonde zich ingenomen met de uitkomsten van de 40.000 euro kostende scenariostudie. „Nu hebben we het op papier. Hiermee kunnen we naar de inwoners toe.”

Alleen de toekomst van het oud-archief lijkt nog een discussiepunt. De mogelijkheid van verplaatsing naar Bergen op Zoom is nog onzeker. De politiek in de Markiezenstad heeft nog geen besluit genomen over de huisvesting van wat het nieuwe streekarchief moet worden. VVD en PvdA hebben er geen moeite mee om het archief naar Brabant te verplaatsen, ook al omdat de stukken via internet zijn te raadplegen. Op jaarbasis bespaart de gemeente daar ongeveer 150.000 euro mee. Omgerekend per huishouden op Tholen is dat circa 15 euro per jaar. Een meerderheid van SGP, CU en CDA wil nieuwbouw, met CWI en oud-archief in Tholen.

Ook D66 gaat die richting uit, maar maakte dinsdag nog een klein voorbehoud. Het ABT is er volgens fractievoorzitter J. Boulogne nog niet uit. Die partij hamert vooral op het afslanken van de gemeentelijke organisatie en wil pas dan een keus maken. Volgende week maakt de Thoolse politiek een informele rondgang door de kernen om hun mening aan de inwoners uit te leggen. In de raadsvergadering van 21 oktober valt het definitieve besluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer