Rusland waarschuwt Turkije over toekomstplannen Hagia Sophia
Het Kremlin en de patriarch van de Russisch-orthodoxe kerk hebben Turkije gewaarschuwd vanwege plannen om van de voormalige kathedraal Hagia Sophia in Istanbul, tegenwoordig een museum, weer een moskee te maken.
De hoogste rechters in Turkije moeten de komende dagen een beslissing nemen over de plannen voor de Hagia Sophia van de conservatieve premier Recep Tayyip Erdogan.
De voormalige Byzantijnse kathedraal gold als het wereldwijde centrum van het orthodox-christelijke geloof tot de Ottomanen het toenmalige Constantinopel in 1453 veroverden. De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill is „diep bezorgd” dat de Hagia Sophia weer een moskee wordt. Kirill beschrijft het gebouw als „een van de grootste monumenten van de christelijke cultuur”.
„Een bedreiging van de Hagia Sophia is een bedreiging van de gehele christelijke beschaving en onze spiritualiteit en geschiedenis”, aldus de patriarch, die benadrukt dat de Hagia Sophia een belangrijk heiligdom is voor elke Russische gelovige.
Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin benadrukte dat de plannen met de Hagia Sophia een binnenlandse aangelegenheid zijn, maar zei te hopen dat Turkije rekening houdt met de status als UNESCO-werelderfgoed van het gebouw.
Na de val van Constantinopel werd de Hagia Sophia een moskee. Onder de seculiere Turkse leider Mustafa Kemal Atatürk werd het in 1934 een museum. Behalve Rusland heeft eerder ook Griekenland bezwaar gemaakt tegen Erdogans plannen om Atatürks besluit terug te draaien.