Economie

Acties in de bouw breiden zich uit

De acties in de bouw hebben zich op de tweede stakingsdag uitgebreid. Bijna 1000 bouwvakkers hebben woensdag het werk neergelegd, hebben FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps bekendgemaakt vanuit het landelijk actiecentrum in Woerden.

ANP
21 March 2002 11:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Met de stakingen willen de werknemers hun werkgevers dwingen tegemoet te komen aan de wensen van de vakbonden in de onderhandelingen over een nieuwe CAO.

Het aantal actievoerders in de bouw is volgens de bonden sinds dinsdag meer dan verdubbeld. Ongeveer 350 bouwvakkers begonnen dinsdag met staken op diverse locaties in Eindhoven, Breda, Amsterdam, Geleen en Capelle aan den IJssel. Ruim 600 werknemers hebben woensdag ook het werk neergelegd in Rotterdam, Almere, Brunssum, Sneek, Hoogezand en bij snelweg A50 op het traject Son en Breugel-Oss.

De actie bij de A50 is volgens een woordvoerder van FNV Bouw de grootste. Het werk aan tien à elf viaducten ligt stil over een afstand van 31 kilometer. „Het is ook een locatie waar flinke klappen vallen door de staking, aangezien de bouw al een vertraging kent van vier maanden”, licht de zegsman toe.

De acties duren per locatie twee tot vier dagen. Volgens de bonden breiden de stakingen zich de komende dagen verder uit. Welke bouwprojecten nog aan de acties ten prooi gaan vallen, willen de bonden vooraf niet bekendmaken, om het verrassingseffect voor de werkgevers zo groot mogelijk te laten zijn.

„We zoeken gericht onze doelwitten onder bouwprojecten die gevoelig zijn voor vertraging. Bij veel projecten treedt namelijk een boeteclausule in werking als de oplevertermijn niet gehaald wordt”, licht de FNV-woordvoerder toe. Des te meer pijn de werkgevers van de stakingen ondervinden, des te sneller zitten we weer aan de onderhandelingstafel, redeneren de bonden.

Het CAO-overleg is volgens de vakbeweging de afgelopen maanden doorlopend gefrustreerd door de werkgevers, die zijn verenigd in het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB). Zij eisen dat er eerst een akkoord in beeld moet zijn over een goedkopere reiskostenvergoeding, voordat wordt gepraat over andere zaken.

De vakbonden eisen voor de circa 180.000 bouwvakkers een loonsverhoging van 1,5 procent over dit jaar (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari) naast prijscompensatie. Ook willen de bonden een winstuitkering aan het einde van het jaar en betere voorzieningen voor zieke en arbeidsongeschikte bouwvakkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer