Gemengd beeld op rustige beurzen
De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Beleggers deden het rustig aan aangezien Wall Street de hele dag dicht blijft vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten op zaterdag. Een sterke toename van de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in juni zorgde daarbij voor enig optimisme over het economische herstel.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 571,17 punten. De MidKap bleef vrijwel vlak op 765,44 punten. Frankfurt daalde 0,1 procent en Londen zakte 0,7 procent. Parijs verloor 0,4 procent na het opstappen van de Franse regering.
Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was chipbedrijf ASMI met een winst van dik 3 procent. Techinvesteerder Prosus won 1,8 procent en bereikte een recordniveau. Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.
In de MidKap verloor luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,8 procent. Volgens de Franse onderminister van Economisch Zaken Agnès Pannier-Runacher staat Air France aan de rand van de afgrond en moet het bedrijf van de ondergang worden gered. De Franse luchtvaartmaatschappij gaat op korte termijn een grote reorganisatie aankondigen waarbij mogelijk 7500 banen worden geschrapt.
B&S Groep zakte 2,5 procent bij de kleinere bedrijven. Topman Bert Meulman stapt per direct op bij de distributeur en groothandelsonderneming. Hij wordt opgevolgd door Tako de Haan, die overkomt van het Amerikaanse TOMS Shoes. Beursuitbater Euronext steeg 1,7 procent tot de hoogste koers ooit.
In Frankfurt klom Wirecard 8 procent. Deutsche Bank (min 0,3 procent) overweegt financiële steun te bieden aan Wirecard Bank, een onderdeel van de Duitse betalingsdienstverlener die in een groot boekhoudschandaal is verwikkeld. Wirecard zelf heeft faillissement aangevraagd, maar voor Wirecard Bank geldt die aanvraag niet. Delivery Hero won ruim 5 procent na een verdubbeling van het aantal bestellingen bij de Duitse maaltijdbezorger in juni.
Sanofi daalde 0,5 procent in Parijs. Het Franse farmaceutische concern en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Regeneron stoppen hun onderzoek naar het gebruik van het reumamedicijn Kevzara voor de behandeling van coronapatiënten.
De euro was 1,1230 dollar waard, tegen 1,1241 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 40,08 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 42,60 dollar.