IATA ziet andere uitwegen luchtvaart dan quarantainemaatregelen
Regeringen doen er verstandig aan om geen quarantainemaatregelen op te leggen bij de heropening van hun economie. Dat zegt de internationale luchtvaartorganisatie IATA, die met verschillende alternatieve maatregelen voor de luchtvaart op de proppen komt.
Zo zouden passagiers met ziektesymptomen ontmoedigd moeten worden om te reizen. Verder ondersteunt IATA gezondheidscontroles door overheden. Dat kan in de vorm van gezondheidsverklaringen.
Recent onderzoek toont volgens de IATA aan dat 83 procent van de reizigers niet eens zou overwegen om te reizen als er op hun bestemming quarantainemaatregelen zouden gelden. Verder gold voor landen die eerder quarantainemaatregelen hadden ingesteld dat de passagiersstroom met meer dan 90 procent opdroogde. Dat percentage kwam volgens de internationale luchtvaartorganisatie nagenoeg overeen met dat van landen die een verbod op aankomsten instelden.
„Het opleggen van quarantainemaatregelen aan aankomende reizigers houdt landen, maar ook de reis- en toerismesector in een isolement”, aldus de IATA. „Gelukkig zijn er beleidsalternatieven die de risico’s op Covid-19-infecties kunnen verminderen en tegelijkertijd de hervatting van het reizen en het toerisme mogelijk maken.” Dit is volgens de Iuchtvaartorganisatie van vitaal belang voor een snelle start van de economieën.
De organisatie noemt ook dat gezondheidsscreening met behulp van maatregelen zoals temperatuurcontroles een belangrijke rol kan spelen. Ook omdat ze een afschrikwekkend effect kunnen hebben bij mensen die zich niet lekker voelen. Verder zouden bij reizigers uit risicolanden uit voorzorg coronatests afgenomen kunnen worden.
De IATA benadrukt dat het openstellen van de economieën veilig moet gebeuren. Daar kunnen quarantainemaatregelen een rol in spelen. Maar ook zorgen dergelijke oplossingen ervoor dat veel mensen zonder werk blijven zitten. Volgens de IATA moeten voor de aangedragen oplossingen nog wel wat hobbels worden weggenomen. Het gaat dan onder meer om privacyregels. Ook zouden er gelijke normen moeten gelden voor het testen van mensen. Daarbij is ook een rol voor overheden weggelegd, aldus de organisatie.