Franse minister wil snellere hervatting economische activiteiten
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dringt aan op versnelde hervatting van de economische activiteiten in het land. „Ik wil dat dit sneller gebeurt” zei de bewindsman donderdag tegen Franse media.
Volgens recente statistieken zijn in de eerste drie maanden van dit jaar een half miljoen banen verloren gegaan als gevolg van de strenge lockdown. Die werd half maart opgelegd en de regering begon pas 11 mei met een geleidelijke afbouw van die coronamaatregelen.
De tweede economie van de eurozone krimpt dit jaar met zeker 11 procent en mogelijk hebben aan het einde van het jaar zeker 800.000 mensen hun baan verloren als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Het gaat om veel mensen met een tijdelijk contract dat niet is verlengd. De meeste Fransen die aan het coronavirus zijn overleden, hadden geen arbeidsbetrekking. Van de 29.000 sterfgevallen was 95 procent ouder dan 60 jaar en 60 procent was ouder dan 80. In Frankrijk is debat ontstaan over de vraag of het middel, de lockdown, niet erger is dan de kwaal en ligt het regeringsbeleid onder vuur.
President Emmanuel Macron spreekt zondagavond opnieuw de natie toe, vooral over hoe zijn regering de dreiging van het virus heeft aangepakt en de economie heeft gesteund. Alleen al de luchtvaartsector kreeg 15 miljard euro aan leningen en subsidies om te voorkomen dat tienduizenden hun baan verliezen en bedrijven omvallen. Franse media nemen aan dat Macron zondag op tv het initiatief in de crisis weer naar zich toe wil halen, omdat premier Edouard Philippe al zo vaak in beeld is. Macron kondigt mogelijk verdere versoepeling van de coronamaatregelen aan.
Premier Philippe bracht woensdag naar voren dat de noodtoestand die eind maart is afgekondigd om verspreiding van het virus tegen te gaan, niet meer wordt verlengd. Die geldt nu tot 10 juli en gaf de regering verregaande bevoegdheden om snel te kunnen ingrijpen. Maar de premier voorziet een soort overgangsfase waarin de regering nog vier maanden bevoegd is om drastische maatregelen te nemen.