Nigeria claimt ook zetel in V-raad
Nigeria, de meest dichtbevolkte Afrikaanse staat, wil een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat zei de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo donderdag in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie.
Hij refereerde aan een voorstel van onder meer Duitsland om een Afrikaans land een vaste zetel te geven in de raad. Duitsland, Brazilië, India en Japan vroegen eerder deze week zelf om een permante zetel. De landen lieten toen weten dat ook Afrika recht heeft op een permanente vertegenwoordiging.
Vijf landen zitten op dit moment permanent in de raad. Het gaat om de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China. De tien andere zetels worden bij toerbeurt door de overige lidstaten van de internationale organisatie bekleed.
Bij besluiten over „substantiële” kwesties is een meerderheid van negen landen vereist, inclusief de stemmen van alle vijf de permanente leden. Door deze regeling kan elk van de vijf grootmachten een besluit tegenhouden met een veto.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, liet donderdag weten dat de regering-Bush zich achter de kandidatuur van Japan schaart. Hij wilde niet zeggen hoe de Verenigde Staten denken over een permanente zetel in de Veiligheidsraad voor de bevriende landen Duitsland, Brazilië en India.
Zijn Franse collega, Barnier, zei het voorstel van Duitsland, Brazilië, India en Japan te steunen. Ook Groot-Brittannië is voorstander. De Italiaanse regering liet donderdag op haar beurt doorschemeren geen steun te verlenen aan een Duitse zetel in de Veiligheidsraad. Senegal verklaarde in New York, bij monde van president Abdoulaya Wade, dat er twee vaste ’Afrika-zetels’ in de raad moeten komen, en dat de Afrikaanse landen onderling dan uitmaken wie ze zal bezetten.
In de marge van de Algemene Vergadering lijken de strubbelingen tussen minister Bot en zijn Russische collega Lavrov verdwenen. Alsof er geen vuiltje aan de lucht was, zo ging de Russische minister van Buitenlandse Zaken de afgelopen dagen met Bot om in de vergaderruimtes van de VN in New York. Toch was het nog maar kortgeleden dat Lavrov zijn ambtgenoot Bot volledig buitensloot vanwege de bedekte kritiek die de Nederlandse politicus als roulerend voorzitter van de Europese Unie had geuit op de afhandeling van de bloedige gijzeling van een school in het Noord-Ossetische Beslan.
Een brief die Bot Lavrov had gestuurd waarin hij verzocht het telefonische contact te herstellen, bleef onbeantwoord. Tot woensdag, toen het tweetal elkaar weer voor het eerst ontmoette tijdens een zogeheten kwartetbijeenkomst van de VN, de EU, de VS en Rusland. „Het was direct Bernard voor en Bernard na, er was geen spoor van irritatie te bekennen”, zei Bot donderdag na afloop van een tweede ontmoeting met de Rus. „Dit is blijkbaar de manier van handelen van de Russen.”