Vakbonden winnen weer leden
Na een daling van het aantal leden in de afgelopen twee jaar groeit de aanhang van de vakbonden weer. Bij de FNV zit het ledental sinds mei in de lift, aldus de grootste vakcentrale donderdag. Ook het CNV en de MHP genieten aanwas.
„We zijn uit de dip, we beginnen weer te winnen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het mislukken van het voorjaarsoverleg (over het prepensioen, red.)”, zegt een woordvoerder van de FNV.
In april bereikten de bonden aangesloten bij vakcentrale FNV een dieptepunt in hun aantal leden van 1.210.629. Begin augustus herstelde het getal zich licht naar 1.212.830. Dat is wel nog steeds minder dan de bijna 1.217.000 leden in het begin van dit jaar. Vorig jaar verloor de FNV ruim 10.000 leden.
De bonden aangesloten bij de MHP, de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel, zien sinds juni een stijgende lijn in het aantal leden. Volgens voorzitter A. Verhoeven tellen de MHP-bonden op dit moment in totaal ongeveer 170.000 leden. De MHP heeft geen exacte cijfers.
Collega-vakcentrale CNV, met een achterban van ongeveer 350.000 mensen, merkt dat vooral sinds begin september werknemers zich weer melden, zegt een woordvoerder van de vakorganisatie.
Intussen gaan de acties door. Zo heeft FNV Bondgenoten buschauffeurs van Connexxion in heel Noord-Holland opgeroepen maandag te staken. Eerder deden de bonden al een appèl op werknemers en ambtenaren in Amsterdam om het werk op maandag 24 uur neer te leggen.
Connexxion, dat het busvervoer in Noord-Holland verzorgt, verzet zich tegen de oproep. „Wij hebben de medewerkers opgeroepen aan het werk te gaan. Maar als het overgrote deel staakt, heeft het geen zin om de andere chauffeurs uit te laten rijden”, aldus een woordvoerder. Connexxion vindt de acties „een onevenredig zwaar middel. Hier worden reizigers de dupe van.”
Naast het personeel op trams, metro, veerponten en stadsbussen, willen de vakbonden dat alle ambtenaren van Amsterdam vanaf maandagochtend staken. Ook werknemers van bedrijven in en rond de hoofdstad worden opgeroepen het werk neer te leggen.
Actieleider J. Heilig van FNV Bondgenoten zegt dat werknemers vooral gaan staken in het Westelijke Havengebied en op bouwplaatsen, waaronder in de nieuwe woonwijken IJburg en het KNSM-eiland. Verder zal een groot deel van de voedingsmiddelenindustrie en het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam plat gaan, verwacht hij.
Naast de 24-uursstaking plannen de bonden maandag een grote manifestatie op het Amsterdamse Beursplein. Hierbij verwacht Heilig minstens 8000 tot 10.000 mensen.
Deze week organiseerden de bonden al estafetteacties in Noord-Holland, zoals donderdag bij Corus. FNV-voorzitter L. de Waal trok donderdag in Velsen tijdens de vakbondsactie bij het staalbedrijf van leer tegen de kabinetsplannen. „Dat het CDA af wil van het kabinetsplan om de ontslagvergoeding te korten op de WW is mooi. Maar het zijn niet meer dan schaamlapjes. De winst verzilveren we”, zei hij in de stromende regen tegen circa 3500 mensen.
Ondanks de kritiek van minister Remkes van Binnenlandse Zaken op de inzet van brandweermaterieel bij de acties, was de brandweer Velsen met twee ladderwagens uitgerukt. De actievoerende brandweerlieden werden onthaald met applaus en gejuich en kregen complimenten van de voorzitters van de vakcentrales FNV en CNV.
De actiebereidheid bij Corus was volgens een stakingsleider veel groter dan normaal. „Deze opkomst is meer dan het dubbele dan we bij reguliere vakbondsacties hebben. De mensen zijn echt kwaad op het kabinet.”
Aan de actie die ongeveer een uur duurde deed niet alleen personeel van de staalonderneming mee, maar ook werknemers van andere bedrijven op het Corus-terrein. Tevens hielden werknemers van zorginstellingen in de buurt en ambtenaren van de gemeenten Velsen en Beverwijk een werkonderbreking om aan de prikactie mee te doen.