Werf IHC Holland schrapt 151 banen
IHC Holland schrapt 151 banen, waarvan 48 via gedwongen ontslagen. De Nederlandse werf, onderdeel van IHC Caland, wil de kosten met 12 miljoen euro naar beneden brengen om beter te kunnen concurreren.
Dat heeft IHC donderdag laten weten. De werf wil de capaciteit terugbrengen omdat de vraag achterblijft. IHC Holland gaat vacatures niet vervullen, tijdelijke contracten beëindigen en personeel met vervroegd pensioen sturen. De onderneming praat nog met de vakbonden en de ondernemingsraad over de plannen en het sociaal plan.
IHC Holland staat samen met de werf De Merwede op de nominatie verkocht te worden. IHC Caland besloot begin augustus definitief de scheepsbouwactiviteiten af te stoten en zich te concentreren op zijn activiteiten voor de offshore olie- en gasindustrie.
De reorganisatie heeft volgens J. van Dooremalen, die leidinggeeft aan de werven, niets te maken met de voorgenomen verkoop. Hij gaf echter wel toe dat IHC Holland aantrekkelijker wordt als de kosten dalen. IHC Caland praat met diverse potentiële kopers. Eerder gaf het concern aan dat de kans groot is dat de werven in Nederlandse handen blijven.
Vakbonden De Unie, FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond hebben geschokt gereageerd op het nieuws dat bij de werf circa 14 procent van de 1100 banen verdwijnt. Een woordvoerder van de FNV-bond noemt het treurig dat een belangrijk deel van de gedwongen ontslagen bij een overgenomen onderdeel van de vorig jaar gesloten scheepswerf Van der Giessen-de Noord dreigt te vallen.
Bestuurder G. van der Lit van De Unie verwacht dat circa 25 van de 48 gedwongen ontslagen vallen bij GN Piping, het voormalige onderdeel van Van der Giessen-de Noord. Daar worden onder meer pijpen gemaakt. „Die mensen zijn net bekomen van de sluiting en verliezen nu alsnog hun baan.”
Verder hekelt Van der Lit het voorstel van IHC om nog meer te saneren door werknemers ATV-dagen te laten inleveren. Hij vraagt zich af of de nood bij het bedrijf echt zo hoog is en in hoeverre de gesprekken over een verkoop meespelen bij de saneringsplannen.
De RMU gaat met externe deskundigen onderzoeken of de situatie inderdaad zo ernstig is dat deze ingrijpende herstructurering noodzakelijk is. RMU-woordvoerder Chr. Baggerman spreekt vertrouwen uit in directeur Van Dooremalen. „Het is van belang oog te hebben voor de werknemers wier arbeidsplaats komt te vervallen, maar het is ook van belang dat er een gezonde organisatie achterblijft.” De vakorganisatie verwacht dat er overeenstemming kan worden bereikt over een verantwoord sociaal plan.