Binnenland

Politie moet werken aan diversiteit

„Ik heb binnen de politie moeten overleven. Zowel als vrouw als allochtoon", vertelt een politieagente van Marokkaanse afkomst. In congrescentrum De Werelt in Lunteren werd donderdag een contactdag gehouden voor allochtone politiemedewerkers en hun leidinggevenden. Uit de verhalen van twee sprekers bleek dat allochtonen nog niet altijd geaccepteerd worden binnen politiekorpsen.

ANP
23 September 2004 17:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

„Veel korpsen moeten zich omvormen", vindt Magda Berndsen, korpschef Gooi– en Vechtstreek. Berndsen is tevens portefeuillehouder diversiteit bij de Raad van Hoofdcommissarissen.

De Landelijke Contactdag Allochtone Politiemensen is georganiseerd door het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit (LECD). Dit expertisecentrum ondersteunt de politie als het gaat om diversiteit binnen politiekorpsen, zoals homoseksuelen, vrouwen en allochtonen.

Op dit moment is bij de politie sprake van meer uitstroom dan instroom. Dat komt omdat allochtonen zich binnen de politie vaak extra moeten bewijzen. „Mensen die minder sterk zijn, haken denk ik eerder af", aldus de agente van Marokkaanse afkomst. „We moeten voorkomen dat er verharding komt bij de politie", zegt Max Daniel, interimdirecteur van LECD.

Korpschef Berndsen vindt dat korpsen aan de slag moeten met een cultuurverandering. „Het is gebleken dat organisaties die divers zijn samengesteld, dus met mensen van verschillende afkomsten, beter functioneren in de samenleving. Bij de politie moeten we hiermee ook aan het werk." Bij haar eigen korps is ze al aan de slag gegaan. „Ik heb een werkgroep cultuur samengesteld met onder meer een afdeling diversiteit en een afdeling integriteit. Verder hebben we een gedragscode opgesteld."

Het LECD is ook bezig om de positie van allochtonen binnen de politie te verbeteren. „Er komt een expertgroep diversiteit, waarbij allochtone politiemensen uit het hele land kunnen gaan praten over hoe zij werken binnen hun korps", aldus Daniel. „Ook gaan we een wervings– en een posteractie houden. Daarbij kun je denken aan bekende allochtone Nederlanders die op een poster komen met de tekst ’Als ik geen voetballer was geworden, was ik misschien wel bij de politie gegaan’."

Eén van de aanwezige allochtone leidinggevenden waarschuwde voor beroepsblindheid. „Als bij het uitgaan twee groepen ruzie krijgen, waarvan één groep allochtonen en één groep autochtonen, dan worden de autochtonen altijd als slachtoffer behandeld door de politie."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer