Buitenland

„Omkoping Kohls kabinet onbewezen”

De Duitse parlementaire onderzoekscommissie naar de zwartgeldaffaire binnen de CDU heeft geen bewijs gevonden dat de regering van ex-bondskanselier Helmut Kohl zich heeft laten omkopen. Dat staat in het onderzoeksrapport dat vorige week naar de fracties in de Bondsdag is gestuurd.

AP
20 March 2002 11:21Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De commissie heeft wel aan het licht gebracht dat de CDU zwarte inkomsten had op een schaal die sinds het omvangrijke Flick-omkoopschandaal van de jaren ’70 niet voor mogelijk werd gehouden. De commissie heeft honderden getuigen gehoord en duizenden documenten geraadpleegd om tot een eindoordeel te komen.

In het middelpunt van de affaire staan meldingen over smeergelden rond de verkoop van voormalige Oost-Duitse oliebedrijven aan het Franse Elf Aquitaine en de bekentenis van Kohl 2,1 miljoen mark te hebben aangenomen van anonieme donoren. Onderzoek naar die miljoenen legde een uitgebreid systeem binnen de partij bloot voor het aannemen van gelden en het verdelen daarvan over de lokale afdelingen.

Van geen enkele bekende donatie is echter vastgesteld dat leden van de regering van CDU/CSU en de FDP die hebben beloond met een politieke beslissing die gunstig was voor de donoren. Mogelijk is bij de 2,1 miljoen mark van Kohl wel sprake van omkoping, maar omdat de ex-kanselier de namen weigert te openbaren bestaat daarover geen zekerheid.

Dat bij de verkoop van de raffinaderij Leuna en de Minol-staatspompstations aan het toenmalige Franse staatsbedrijf Elf Aquitaine smeergeld is betaald, blijft een onbewezen bewering van Elf-managers die de gelden volgens de Franse justitie in eigen zak hebben gestoken.

Wel heeft de voormalige staatssecretaris van Defensie Agnes Herland-Bening een graantje meegepikt door de indruk te wekken dat zij een pijpleiding van de Noordzee naar Leuna had weten tegen te houden. Zij ontving miljoenen voor haar diensten, maar in werkelijkheid is de leiding er niet gekomen omdat de regering van de deelstaat Saksen-Anhalt een blokkade opwierp.

Op veel vragen heeft de commissie echter geen antwoord. Zo is nog steeds onduidelijk of oud CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble of diens penningmeester Brigitte Baumeister 100.000 mark van de wapenhandelaar Karlheinz Schreiber hebben aangenomen of dat er twee van dergelijke giften zijn gedaan en een gift is gestolen. Ook het openbaar ministerie heeft de zaak niet kunnen ontrafelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer