Beurzen lager in afwachting toespraak Trump
De Europese beurzen stonden vrijdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de persconferentie die de Amerikaanse president Donald Trump later op de dag zal houden over de Chinese inmenging in Hongkong. De spanningen rond Hongkong dreigen de handelsdeal tussen Peking en Washington onder druk te zetten. Op het Damrak beleefde het moederbedrijf van Douwe Egberts, JDE Peet’s, een succesvolle beursgang.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent lager op 534,12 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 720,81 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,6 procent in.
Koffieconcern JDE Peet’s maakte een koerssprong van ruim 13 procent tot 35,66 euro. De introductieprijs bedroeg 31,50 euro per aandeel. Het moederbedrijf van Douwe Egberts heeft daarmee een marktwaarde van 15,6 miljard euro. JDE Peet’s zou eerst woensdag 3 juni de stap naar de beurs maken, maar vanwege de grote belangstelling van investeerders is de beursgang vervroegd. De beursgang van JDE Peet’s is de grootste in Europa dit jaar.
In de AEX was olie- en gasconcern Shell de grootste daler met een verlies van 3,5 procent. Betaalbedrijf Adyen voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 2,8 procent. Bodemonderzoeker Fugro kampte met een adviesverlaging door ING en sloot de rij in de MidKap met een min van 8,5 procent. Beursintermediair Flow Traders was de enige stijger met een plus van 3 procent.
Basic-Fit (min 1,7 procent) deed een stapje terug na de recente sterke opmars. De fitnessketen is begonnen met het heropenen van zijn sportscholen en steeg in de afgelopen twee dagen al ruim 20 procent in waarde. Bij de kleinere bedrijven daalde Sligro 4,7 procent. Het groothandelsbedrijf won donderdag dik 15 procent in aanloop naar de heropening van de horeca op 1 juni.
In Parijs zakte Renault 5,6 procent. De Franse automaker gaat wereldwijd 14.600 banen schrappen als onderdeel van zijn kostenbesparingsplan. In thuisland Frankrijk zullen 4600 banen verdwijnen. Verder brengt het bedrijf de productiecapaciteit met een vijfde terug vanwege de coronacrisis. De Britse motorenfabrikant Rolls-Royce verloor 9 procent in Londen na een verlaging van de schuldrating door kredietbureau S&P.
De euro was 1,1127 dollar waard, tegen 1,1060 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,3 procent minder op 32,60 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 34,28 dollar.