Buitenland

VS wil meer troepen en waarnemers naar Sudan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell wil dat de Afrikaanse Unie het aantal waarnemers en ondersteunende troepen naar Sudan fors uitbreidt. Tijdens een overleg met de 25 Europese ministers van Buitenlandse Zaken in New York sprak hij over 1400 tot 1500 waarnemers en ongeveer 15.000 militairen om de waarnemers te beschermen.

ANP
22 September 2004 20:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Tot nu toe is slechts sprake geweest van 120 waarnemers en 3000 troepen. Powell vindt de situatie in de provincie Darfur echter dermate ernstig dat een forse extra inspanning gerechtvaardigd is. Gewapende Janjaweed milities zijn nog steeds actief in de provincie. Volgens de VN gaat het inmiddels niet zo zeer om aanvallen op dorpen, maar om verkrachtingen en moorden op individuele meestal zwarte vrouwen die buiten de kampen op zoek zijn naar hout of water. Voor de VN–missie die momenteel onderzoek doet naar mogelijke genocide in Sudan is deze vorm van agressie tegen de plaatselijke bevolking moeilijker te documenteren.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken die als roulerende voorzitter van de EU de bijeenkomst voorzat, zei na afloop dat het ondenkbaar is dat het Westen troepen stuurt naar de regio. „Ze moeten daar geen witte gezichten zien, dat verziekt de boel, dat is een recept voor burgeroorlog."

Tijdens zijn gesprekken in de marge van de Algemene Vergadering van de VN had Bot van Afrikaanse kant te horen gekregen dat de verschrikkingen in Darfur een Afrikaans probleem is dat Afrika zelf wil oplossen. Financiële en technische hulp van het Westen is welkom, „maar verder moeten we ons er niet mee bemoeien," aldus Bot.

Goed ingevoerde bronnen menen dat het ook onverstandig is de Sudanese regering daadwerkelijk met sancties te bestoken. Sancties zijn een nuttig drukmiddel, maar als ze worden toegepast, kan dat de regering als een kat in het nauw brengen. Dat zelfde geldt ook een beetje voor het onderzoek naar genocide. Als de VN de Sudanese regering officieel van genocide zou beschuldigen, kan dat ook contraproductief uitpakken.

De buitenwacht moet niet vergeten dat het conflict in Darfur is ontstaan na een opstand van de lokale bevolking tegen de centrale regering. De voornamelijk zwarte bevolking van de provincie vond dat zij hun eigen boontjes beter konden doppen en daarvoor geen dure regering in Khartoum nodig had.

Het spookbeeld voor de Westerse waarnemers is dat de Sudanese regering zijn grip op het land verliest. Sudan kan dan gemakkelijk afglijden naar een situatie zoals die zich in Somalië voordoet, waar lokale krijgsheren de dienst uitmaken.

Een complicerende factor voor het Westen is dat de Afrikaanse Unie weliswaar van goede wil is, maar tot nu toe nog onvoldoende besluiten heeft genomen. De ongeveer tien westerse planners die de AU terzijde staan, stuitten nog te veel op aarzelend gedrag van de kant van de unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer