Economie

AEX valt uit de toon tussen Europees optimisme

De Amsterdamse hoofdgraadmeter was dinsdag een opvallende uitzondering. Waar de AEX nipt lager sloot, eindigden beurzen elders in Europa met afgemeten winsten. De versoepeling van maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zorgde voor optimisme. Daarnaast werd er voorgesorteerd op mogelijke extra stimuleringsacties door centrale banken wereldwijd.

ANP
26 May 2020 18:00Gewijzigd op 16 November 2020 19:22

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,3 procent lager op 531,30 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 715,58 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen tot 1,5 procent.

François Villeroy de Galhau, de baas van de Franse centrale bank, verklaarde dat de Europese Centrale Bank (ECB) volgende maand zeer waarschijnlijk zijn opkoopprogramma van obligaties verder gaat uitbreiden om de economie extra steun te bieden. Ook de Japanse centrale bank liet weten klaar te staan om meer stimuleringsmaatregelen te nemen.

Beleggers trokken zich ook op aan de versoepeling van lockdownmaatregelen in onder andere Spanje en Duitsland. Dat laatste land zou een deel van de geldende reisbeperkingen op willen heffen.

Mede dankzij dat nieuws stond de reissector een keer positief in de schijnwerpers. In de MidKap steeg Air France-KLM 10,6 procent. In Frankfurt ging Lufthansa 6,8 procent omhoog en in Londen won luchtvaartconcern IAG 22,5 procent. Reisorganisatie TUI werd in Frankfurt ruim 32 procent meer waard.

Betaalbedrijf Adyen eindigde in de AEX onderaan met een verlies van 4,5 procent na een adviesverlaging door KBC. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield stond bovenaan met een winst van 11,3 procent.

Renault en PSA, de eigenaar van Peugeot en Citroën, stegen respectievelijk 6,6 en 5,8 procent in Parijs. De Franse president Emmanuel Macron wil de steun voor de Franse autosector „enorm versterken”. De Britse automaker Aston Martin klom 28 procent in Londen na het vertrek van topman Andy Palmer.

De euro was 1,0979 dollar waard, tegen 1,0896 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 33,68 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 35,44 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer