Surinaamse oppositie blijft op winst staan
De Surinaamse oppositiepartij VHP ziet haar voorsprong op de NDP van president Desi Bouterse verder groeien na de parlementsverkiezing van maandag. De partij van oud-minister van Justitie Chan Santokhi staat volgens de laatste tussenstand op 21 van de 51 parlementszetels, berichten Surinaamse media.
Het tellen van de stemmen is dinsdag nog in volle gang. Rond 09.00 uur Surinaamse tijd was ruim 60 procent van de stemmen geteld. De NDP van president Bouterse heeft nu nog 26 zetels in het parlement en lijkt er volgens de voorlopige cijfers 11 te moeten inleveren.
Surinaamse media berichten dat de VHP uitkomt op 21 zetels, de NDP op 15 en de ABOP op 8. De drie andere partijen die zetels hebben gehaald zijn de NPS met 4, de BEP met 2 en PL met 1. Surinaamse kiezers kiezen hun president niet rechtstreeks. Dat doen partijen in het parlement, waar een kandidaat de steun nodig heeft van zeker 34 van de 51 parlementariërs.
„Door het harde werken en het vertrouwen dat we hebben uitgestraald, binnen en buiten het parlement, ziet het volk ons nu als alternatief om het land uit de crisis te halen”, becommentarieerde VHP-parlementariër Krishna Mathoera dinsdag op de lokale radio de winst van zijn partij. „Bij de VHP geldt wet en recht voor iedereen, ongeacht status, functie of partij. Het mag niet zo zijn dat de kleine man gepakt wordt en politici geld van het volk nemen en dan de andere kant opkijken”, zei het parlementslid.
Volgens Mathoera heeft de VHP deze principes zelf al eerder in de praktijk toegepast. „De VHP heeft eerder eigen ministers berecht en die zijn naar de gevangenis gegaan. Ook hebben we corruptieonderzoeken gedaan en illegaal vermogen teruggehaald. Dat zal dus ook het beleid zijn als we straks in positie zijn”, stelt Mathoera.
Voor haar staat ook vast dat de huidige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, zijn berechting niet zal ontlopen. Hoefdraad wordt door het Openbaar Ministerie van strafbare feiten verdacht, maar het parlement heeft tot nu toe niet mee willen werken aan het in staat van beschuldiging stellen van de minister.