Kerk & religie

Bijbels antwoord op Afrikaans aids-probleem

Zijn volledige naam geeft aan welke missie hij heeft: Kebede Feyissa Dibaba - groot is Jezus ons Fundament. Die boodschap wil de Ethiopische voorganger via de radio bekendmaken. In dienst van Trans World Radio voert hij op het Afrikaanse continent strijd tegen aids. „Wij bieden onderwijs en brengen een boodschap van hoop.”

22 September 2004 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:40
VOORTHUIZEN– Ds. Kebede Feyissa voert in dienst van Trans World Radio op het Afrikaanse continent strijd tegen aids. Foto Erik Kottier
VOORTHUIZEN– Ds. Kebede Feyissa voert in dienst van Trans World Radio op het Afrikaanse continent strijd tegen aids. Foto Erik Kottier

Wereldwijd zijn zo’n 38 miljoen mensen besmet met het HIV-virus, zo meldde het aids-bestrijdingsbureau van de Verenigde Naties, Unaids, onlangs. Het Afrikaanse continent, vooral Zuid-Afrika, is nog altijd het zwaarst getroffen gebied. In sommige landen, waaronder Uganda, slaagde men er echter in het virus terug te dringen. Ds. Kebede Feyissa weet waaraan dat te danken is: de radio.

De predikant, die onlangs enkele dagen in Nederland verbleef om een studiebijeenkomst over de aids-problematiek bij te wonen, coördineert vanuit de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg de radioprogramma’s over aids die Trans World Radio (TWR) in Afrikaanse landen uitzendt. Die programma’s werpen vruchten af, stelt hij. „In Uganda is de bevolking al in een vroeg stadium voorgelicht over aids. Ook TWR-Afrika heeft daar via de nationale radio een bijdrage geleverd aan bewustwording en gedragsverandering. Dat is de reden waarom het aantal nieuwe besmettingen fors is gedaald in dat land.”

Uit ervaring weet ds. Kebede Feyissa (41) dat de radio in Afrika het middel bij uitstek is om de mensen, vooral de plattelandsbevolking, te bereiken. „Een radio is betaalbaar voor iedereen. Dat geldt niet voor de televisie. Alleen de rijken kunnen een tv betalen. Daarbij komt dat er op heel veel plaatsen niet eens elektriciteit is, laat staan een televisieverbinding. De radio is voor ons werk hét medium.”

Kebede, in 1961 in Ethiopië geboren, studeerde zes jaar theologie: vier jaar in zijn geboorteland, twee jaar in Singapore. In 1983 werd hij predikant van de Evangelisch Lutherse Kerk in Ethiopië. Hij werkte in dat land aanvankelijk als hoofd van een christelijk radiostation, totdat hij in contact kwam met het werk van TWR-Afrika. Zo kwam hij in 1998 in Johannesburg terecht, van waaruit hij de radioprogramma’s van TWR in landen als Uganda, Burundi, Zimbabwe en Kenia begeleidt.

De predikant doet zijn werk met vreugde: „Ik houd van mijn werk, dat allereerst. Ik kan niet aanzien dat mensen van mijn volk sterven door die vreselijke ziekte. Ik wil hen steunen. Het is daarnaast ook belangrijk dat wij Afrikanen zélf deze problematiek bestrijden.” Ds. Kebede Feyissa vertelt ook een roeping te hebben voor deze dienst. „De Heere riep me tot dit werk in Zijn kerk. Ik wil ook niets liever. Als je de Heere Jezus hebt leren kennen als je persoonlijke Zaligmaker, wil je Hem ook volgen. Daarom wil ik me aan Hem wijden, m’n leven lang.”

In de radioprogramma’s die TWR verzorgt, staat altijd de boodschap van de Schrift centraal, zegt de voorganger. „We brengen een boodschap van hoop aan hen die aan aids lijden. Tegen mensen die zeggen dat ze zullen sterven of die van plan zijn zelfmoord te plegen, zeggen we: Nee, je moet blijven leven!” Daarnaast gebruikt de wereldwijde organisatie in Afrika de radio om actuele thema’s vanuit bijbels perspectief te behandelen. Aids-preventie is daar sinds begin jaren negentig het belangrijkste voorbeeld van. Voorlichting over deze ziekte is volgens ds. Kebede Feyissa dan ook broodnodig. „Zelf wist ik eerst ook niet precies hoe aids wordt overgedragen. Ik heb eens nachten wakker gelegen omdat ik iemand een hand had gegeven die HIV-besmet bleek te zijn. Die angst is dus niet nodig.”

TWR-Afrika wil aids op een bijbelse wijze bestrijden, stelt de Ethiopische predikant. Het gaat om een gedragsverandering bij de mensen. Als je condooms aan mensen geeft, zeg je eigenlijk: Je kunt doen wat je wilt. In de radioprogramma’s leggen we daarom de nadruk op onthouding en trouw. Ons beleid is dat we alleen getrouwden van wie een van beiden besmet is met het HIV-virus adviseren het condoom te gebruiken. Maar publiekelijk, voor de radio, zijn we voorzichtig ten aanzien van dit voorbehoedsmiddel.”

Er ontstaat volgens ds. Kebede Feyissa meer en meer openheid in Afrika om ervoor uit te komen als je besmet bent met HIV of aids hebt. „Wij moedigen dat ook aan in onze programma’s.” De verhalen dat mensen vervolgens gemeden worden door hun omgeving, zijn onjuist, zegt hij stellig. „Vier, vijf jaar geleden was dat nog wel het geval. Dat is gelukkig veranderd. Aids wordt nu geaccepteerd als een ziekte.” Zo is het in zijn eigen gemeente tegenwoordig gebruikelijk dat mensen die willen trouwen eerst een aids-test ondergaan. „Als er sprake van is dat een van beiden besmet is met HIV, moet de ander dat weten voordat het huwelijk wordt voltrokken. Willen ze alsnog trouwen, dan is het hun eigen verantwoordelijkheid.”

Ds. Kebede Feyissa is dankbaar voor wat Nederland, via TWR-Nederland in Voorthuizen, op financieel gebied voor Afrikaanse aids-patiënten doet. „Het geld dat hier wordt verzameld, is enorm belangrijk voor de projecten die wij in Afrika uitvoeren. Zonder dat zouden wij niets kunnen uitrichten.” Tegelijk wil de predikant blijvend aandacht vragen voor het aids-bestrijdingswerk op het Afrikaanse continent. „Het is belangrijk dat er veel mensen achter onze dienst staan, anders is het werk tot mislukken gedoemd.” Het belangrijkste is echter het gebed. „Jullie moeten veel bidden voor Afrika. Het gebed kan alles veranderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer