Cultuur & boeken

De beproefde mediterrane keuken

Titel:

Marianne Witvliet
22 September 2004 07:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

”De beproefde mediterrane keuken”
Auteur: Claudia Roden
Uitgeverij: BZZTôH, Den Haag, 2003
ISBN 90 453 0063 X
Pagina’s: 128
Prijs: € 27,50. De mediterrane keuken is en blijft populair. Dat hebben we, zegt Claudia Roden in haar boek ”De beproefde mediterrane keuken”, vooral te danken aan het zintuiglijk genot. In landen rond de Middellandse Zee zijn gerechten vol smaken, kleuren en aroma’s.

De uit Caïro afkomstige Claudia Roden heeft zich gespecialiseerd in gerechten uit het Middellandse-Zeegebied, dat zij van het zuiden van Spanje en Frankrijk tot aan het Midden-Oosten en de Noord-Afrikaanse kust doorkruiste. Over de mediterrane keuken schreef Roden verschillende boeken waarmee ze internationaal doorbrak. Een van haar prijzen was de Prins Claus Award, „als erkenning voor haar uitzonderlijke initiatieven en prestaties op cultureel gebied”, die de prins haar zelf overhandigde in 1999. ”De beproefde mediterrane keuken” is een neerslag van Rodens lievelingsgerechten.

De werkelijke aantrekkingskracht van de mediterrane keuken ligt in de zintuiglijke genoegens, vindt de auteur. Zuivere geuren, smaken en kleuren maken de veertig gerechten die Roden verzamelde aantrekkelijk en vooral heel lekker.

De ingrediënten die gebruikt zijn, zijn in Nederland niet al te moeilijk te vinden. Overigens wijdt Roden een apart hoofdstuk aan de minder gebruikelijke ingrediënten en legt ze uit hoe je bijvoorbeeld aubergine, couscous, kappertjes, of knoflook gebruikt. Handig is ook de beschrijving van de smaak en toepassing van verschillende kruiden als koriander, kervel, karwij, rozemarijn of dille.

Gerechten zijn stap voor stap gefotografeerd en voorzien van voorbereidingstijden of het aantal personen waarvoor het gerecht bedoeld is. Onervaren koks kunnen meteen aan de slag met soepen en salades, vis- of gevogelteschotels, pasta- en rijstgerechten. Ervaren koks laten zich verrassen door de uitgekiende smaakcombinaties, zoals in een gerecht van kip met tomaten en honing. Uiteraard zijn olijfolie en knoflook basisingrediënten in dit boek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer