Economie

Nederland niet actiemoe op prinsjesdag

Terwijl koningin Beatrix de troonrede voorlas, hebben dinsdag verspreid over het land duizenden mensen geprotesteerd tegen het kabinetsbeleid. De drie vakcentrales FNV, CNV en MHP zetten, gesterkt door de hoge opkomst, de acties de komende dagen voort. Woensdag is het de beurt aan de politie die dan een landelijke actiedag houdt en volgende week maandag gaat, als het aan de bonden ligt, Amsterdam 24 uur plat.

ANP
21 September 2004 18:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

In totaal 10.000 mensen kwamen volgens de vakbonden dinsdag naar protestbijeenkomsten in Den Haag, Utrecht, Arnhem, Eindhoven en Amsterdam. De opkomst was, net als maandag bij de grote demonstratie in Rotterdam, hoger dan de bonden hadden verwacht. De komende dagen ligt de nadruk van de acties tegen de kabinetsingrepen in onder meer VUT, prepensioen, WW en WAO in de regio Noord–Holland.

Op een als „werkvergadering" aangekondigde bijeenkomst in Amsterdam riepen de bonden dinsdag de ambtenaren en werknemers van bedrijven in de stad op maandag 27 september de hoofdstad 24 uur plat te leggen. Het is de bedoeling dat ook het personeel van tram, metro en stadsbus 24 uur in staking gaat. Hetzelfde geldt voor een deel van de streekbussen die op Amsterdam rijden.

Nog deze week zijn er werkonderbrekingen in onder meer Den Helder en Velsen (Corus). De protesten monden zaterdag 2 oktober uit in een landelijke actiedag in Amsterdam.

De acties op prinsjesdag verliepen over het algemeen rustig. Alleen in Den Haag kwam het even tot een opstootje tussen de politie en betogende brandweerlieden, die in Den Haag prominent aanwezig waren. Ongeveer veertig brandweermannen probeerden op te rukken naar het Binnenhof. Het kwam daarbij tot een handgemeen met de politie die hen tegenhield. Eén brandweerman werd aangehouden.

Even daarvoor waren brandweerlieden en ambulancepersoneel het gemeentehuis op het Spuiplein kort binnengedrongen. Zij verschaften zich toegang door het brandalarm te laten afgaan. „Want de politie had de toegang versperd", aldus brandweerman J. Rijntjes.

In Den Haag namen volgens de bonden 2500 mensen deel aan het protest. Zij volgden, samen met de vakbondsleiders De Waal (FNF), Terpstra (CNV) en Verhoeven (MHP) de troonrede op een groot scherm dat op het Spuiplein was neergezet.

De grootste bijeenkomst was in Arnhem, waar 3500 brandweerlieden, werknemers van reinigingsdiensten, docenten en werknemers van industriële bedrijven uit de omgeving hun protest lieten horen. Zij droegen spandoeken mee met teksten als: ’Kabinet gaat een brug te ver" en, omgeven door foto’s van de ministers, ’Zakkenrollers van Den Haag’.

In Utrecht kregen de betogers een actieprogramma voorgeschoteld in theater Vredenburg en in Eindhoven was een parkeerterrein bij het PSV–stadion tot actieterrein uitgeroepen. Ongeveer de helft van de deelnemers aan de protestacties had een vrije dag genomen om er bij te kunnen zijn. Anderen gingen voor een dag in staking.

Bij Nedcar in Born verlieten vele honderden werknemers dinsdagmorgen een uur lang hun werkplek. Zij demonstreerden niet alleen tegen het kabinetsbeleid, maar ook tegen de manier waarop zij door het bedrijf zijn geïnformeerd over komende massaontslagen. Nedcar zal op korte terijn negenhonderd werknemers in tijdelijke dienst ontslaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer