Tesla start fabriek in Californië weer op ondanks verbod
Autobouwer Tesla heeft zijn personeel in Californië maandag laten weten dat medewerkers weer aan het werk kunnen. Daarmee gaat de maker van elektrische auto’s in tegen een besluit van de lokale autoriteiten dat Tesla’s grote fabriek in Fremont in verband met de corona-uitbraak nog niet opgestart mag worden.
Elon Musk benadrukte in een verklaring zelf ook aan de lopende band te gaan staan. „Als er iemand gearresteerd zal worden, dan vraag ik of ze alleen mij oppakken”, aldus de topman.
Over de opstelling van de lokale overheid was afgelopen dagen al veel te doen. Musk dreigde de fabriek en het eveneens in Californië gelegen hoofdkantoor van Tesla in Palo Alto zelfs te verplaatsen naar andere Amerikaanse staten, als de autoriteiten niet van mening zouden veranderen. De Teslabaas kondigde ook een rechtszaak aan tegen Alameda County, waar Fremont deel van uitmaakt.
Gesprek
De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin mengde zich eveneens in de discussie. Hij vond dat de staat Californië al het nodige moest doen om Tesla te helpen diens enige Amerikaanse autofabriek te heropenen.
De gouverneur van Californië heeft op zijn beurt laten weten in gesprek te gaan met Tesla. Hij gaat er vanuit dat de fabriek volgende week pas echt opgestart kan worden.
Ondertussen meldden diverse Amerikaanse media dat er al medewerkers bij de fabriek gesignaleerd zijn. Ook leek het er maandag op dat de parkeerplaats van het terrein steeds voller raakte, allemaal tekenen dat de productiefaciliteit al weer in bedrijf zou zijn.
De autoriteiten van Alameda County zeiden maandag (lokale tijd) op de hoogte te zijn van de heropening van de fabriek. Tesla is op de hoogte gebracht dat de fabriek niet mag heropstarten zonder een goedgekeurd plan daarvoor, aldus een verklaring van de lokale overheid.
Brazilië
Tesla is niet de enige autofabrikant die de productie hervat. Fiat Chrysler gaat zijn drie fabrieken in Brazilië weer openen. Vanwege het coronavirus lagen de werkzaamheden daar 48 dagen stil. Het bedrijf zei in een verklaring maandag dat 6400 van de circa 10.000 werknemers die Fiat Chrysler in Brazilië heeft, al weer aan het werk zijn. De Italiaans-Amerikaanse autofabrikant gaat werknemers de komende tijd wegwijs maken in de nieuwe werkwijzen. Dit in het licht van „nieuwe normen voor sanitair en veiligheid.”
Autobouwers in Brazilië zien hun productie door de coronacrisis kelderen. Opgeteld leverden alle autofabrikanten in het land in april 1800 voertuigen af. Dat terwijl Fiat Chrysler in twee van zijn fabrieken voor de sluiting opgeteld 2600 auto’s per dag produceerde.
In Brazilië zijn in veel staten en grote steden lockdownmaatregelen van kracht om het coronavirus af te remmen, ondanks de druk van president Jair Bolsonaro, die zich verzet tegen de maatregelen vanwege hun impact op de economie. In het land zijn nu ruim 166.000 besmettingsgevallen van het virus bekend en 11.625 doden te betreuren. Wetenschappers denken dat het werkelijke aantal slachtoffers vele malen hoger kan zijn.