Horeca: Na gedeeltelijke heropening nog niet van staatsinfuus af
Restaurants en kroegen die met de nodige 1,5 meteraanpassingen straks weer open kunnen, blijven afhankelijk van aanvullende noodsteun. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die zijn leden het protocol voor de heropening van de horeca stuurde, zullen veel zaken door de beperkingen nog tijden verlieslatend zijn.
KHN plaatst in het protocol grote kanttekeningen bij de haalbaarheid van de 1,5 metereconomie in de horeca, omdat dit in veel gevallen technisch niet uitvoerbaar is. Concreet betekent dit dat bedrijven minder gasten kunnen verwelkomen, wat logischerwijs nadelig uitpakt voor de omzet. Daartegenover lopen de vaste lasten zoals huur en personeelskosten wel door.
„Geen enkele ondernemer kan met 50 procent of minder omzet 100 procent van de vaste lasten dekken”, aldus KHN. „Zeker niet na twee maanden gesloten te zijn geweest en nu geconfronteerd te worden met maanden van onzekerheid.”