Nederland helpt Grieken bij opvang asielkinderen op vasteland
Nederland regelt en betaalt de komende jaren voor zeker vijfhonderd alleenstaande minderjarige asielzoekers onderdak en begeleiding op het Griekse vasteland. Ze zijn daardoor niet aangewezen op de overvolle opvang op de Griekse eilanden, waar grote zorgen zijn over het coronavirus.
Maatschappelijke organisaties, kerken en regeringspartijen D66 en ChristenUnie manen het kabinet al langer om een aantal minderjarige asielzoekers uit de opvangkampen op de eilanden naar Nederland te halen. Een flink aantal andere Europese landen nam wel een aantal kinderen op, maar het kabinet blijft zich verzetten tegen wat het ad-hocoplossingen noemt.
Nederland trekt zo ‘n 3,5 tot 4 miljoen euro uit voor 48 opvangplaatsen voor kinderen zonder ouders en verzorgers. Zij kunnen terecht in opvangcentra, in kleine projecten waar ze begeleid kunnen wonen of bij gastouders. De kinderen krijgen er onder meer psychosociale zorg en onderwijs. Omdat de plaatsen drie jaar lang beschikbaar zijn, kunnen er ruim vijfhonderd asielzoekers onderdak vinden, schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse voogdijorganisatie Nidos gaat de Grieken helpen voogden voor alleenstaande minderjarige asielzoekers te trainen. Het ontbreekt in Griekenland aan een goed voogdijsysteem. Ook gaat Nederland bijdragen aan de begeleiding van de kinderen nadat zij te horen hebben gekregen of ze in Griekenland mogen blijven.
Het is nog onduidelijk of hulporganisatie Movement On The Ground van Johnny de Mol een rol krijgt in Broekers’ plan, zoals eerder was aangekondigd. De VVD-bewindsvrouw is nog in overleg met meerdere organisaties, schrijft ze.
D66 en ChristenUnie nemen genoegen met het „compromis”, zoals Joël Voordewind van de kleinste coalitiepartner Broekers’ plan noemt. Voordewind is tevreden, omdat er „geen draagvlak in de coalitie en ook niet in de Kamer” is voor meer. Ook D66 denkt dat „dit het leven van honderden kinderen iets beter gaat maken”. Al blijft het volgens Kamerlid Maarten Groothuizen „teleurstellend dat er onvoldoende politieke steun is om kinderen in Nederland op te vangen.”
Dat laatste blijft hulporganisaties Vluchtelingenwerk, Stichting Vluchteling en Defence for Children steken. Nederland weigert volgens hen „halsstarrig te erkennen dat er sprake is van acute nood”. Ze zien in Broekers’ plan „een ongeloofwaardige poging en een schijnoplossing om een politiek probleem op te lossen”.