PvdA en SP komen ook met begroting
De linkse oppositiepartijen PvdA en SP hebben afgelopen weekend de tegenaanval ingezet op de kabinetsplannen voor volgend jaar.
De PvdA zette daar zaterdag haar ”Beter begroting” tegenover. De partij wil vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) zo veel mogelijk ontzien. Om die reden moeten de premies en belastingen op loonkosten die werkgevers in het mkb betalen, fors omlaag. Werknemers met een laag inkomen hebben volgens de PvdA bovendien recht op een bonus van 500 euro. Dit om te voorkomen dat ze erop achteruitgaan als ze vanuit een uitkering aan het werk gaan en daardoor voordelen zoals huursubsidie verliezen.
De SP ziet volgend jaar ruimte om 2,7 miljard euro extra te investeren, onder meer om de koppeling tussen uitkeringen en ambtenarensalarissen en de gemiddelde loonstijging in de markt in ere te herstellen. Ook kiest de SP, in tegenstelling tot het kabinet, voor instandhouding van de pc-privé-regeling en het grijs kenteken. De socialisten halen het benodigde geld onder meer weg bij de Betuweroute en bij Defensie.
SP-leider Marijnissen maakte gisteren bekend dat de SP-kamerleden morgen niet in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig zullen wanneer koningin Beatrix de Troonrede voorleest. Zij kiezen ervoor de toespraak aan te horen op het Spuiplein in Den Haag, samen met vakbondsleiders zoals De Waal (FNV) en Terpstra (CNV).
PvdA-fractievoorzitter Bos pleitte gisteren voor een andere opzet van de Troonrede. Volgens hem zou koningin Beatrix beter een meer persoonlijk verhaal kunnen brengen, omdat de kabinetsplannen toch altijd vroegtijdig uitlekken. Wat Bos betreft worden die nieuwe besluiten sneller openbaar en is er op Prinsjesdag een verhaal dat „meer van de Koningin is en minder van de regering.” Hij verwees onder meer naar de kersttoespraak van de vorstin. Die houdt dan traditioneel een meer persoonlijk getinte rede.
Drie politieke jongerenorganisaties, Dwars (GroenLinks), de Jonge Socialisten in de PvdA en Rood (SP), vinden dat het tijd is voor een brede linkse coalitie. In een gezamenlijk manifest roepen zij hun moederpartijen op tot meer samenwerking. Zowel SP-leider Marijnissen als PvdA-roerganger Bos liet zaterdag weten dat er al meer samenwerking tussen de partijen bestaat. Zo doen PvdA en SP allebei mee aan de demonstratie tegen de kabinetsplannen die de vakbonden op zaterdag 2 oktober in Amsterdam houden.
Coalitiepartij D66 vindt dat de bonden en de oppositiepartijen burgers „de kou in sturen” door hen ertoe op te roepen de straat op te gaan. „Als je mensen de straat op stuurt zonder reëel alternatief op economisch herstel op langere termijn, dan help je ze niet”, zei D66-kamerlid Bakker gisteren in het tv-programma Buitenhof.
In een debat met GroenLinks-fractievoorzitter Halsema gaf Bakker aan weinig fiducie te hebben in tegenbegrotingen die partijen zoals GroenLinks, PvdA en SP rond Prinsjesdag presenteren. Volgens hem gaan die plannen niet in op de noodzakelijke hervormingen in onder meer sociale zekerheid en zorg.
Halsema overweegt een initiatiefwetsvoorstel in te dienen die het kiezers mogelijk maakt zowel een stem op een partij als een stem op de coalitie van hun voorkeur uit te brengen. D66-leider Dittrich noemde het plan „een onzinnig voorstel.” Hij wees op de kans dat de aangewezen partijen er samen toch niet uitkomen. „Daar sta je dan als kiezer.”