Erfgoedinstellingen leggen leven in coronatijd vast
Archieven, historische centra en andere erfgoedinstellingen in Nederland leggen samen een digitale collectie aan over het leven in coronatijd. “Toekomstige generaties kunnen zo een compleet beeld krijgen van de coronacrisis”, aldus het Netwerk Digitaal Erfgoed, dat de instellingen heeft gevraagd mee te doen. “De meeste Nederlanders zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van scholen, winkels, horeca, instellingen, het massaal thuiswerken en lesgeven aan huis, maar ook de sociale samenhang. Er wordt geschiedenis geschreven”, aldus het netwerk.
“Bijna alle communicatie gaat via digitale media, zoals websites, tweets, chats, Instagram, Facebookpagina’s, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s en films. Nog nooit in de historie waren we daar zo afhankelijk van. Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar ze zijn kwetsbaar en zullen snel verdwijnen als de crisis over is. Terwijl we ze juist moeten bewaren voor de toekomst.”
Veel erfgoedinstellingen zijn volgens het netwerk al begonnen met het veiligstellen van digitale informatie. Zo gaat ook het regionale Archief Eemland (voor Amersfoort en omgeving) actief materiaal verzamelen. Het heeft al een oproep in de regio gedaan. “Hoe ziet uw (tijdelijke) thuiskantoor eruit? Heeft u filmpjes van het applaus in uw straat voor de zorgverleners? Worden er in uw wijk acties georganiseerd om ouderen en hulpbehoevenden te helpen? Wat is de invloed van het coronavirus op uw leven? Help mee een verslag te maken en deel uw foto’s, films en andere bestanden met ons”, zo verzoekt het archief.