Bezorgdheid over sociale– en milieunormen Wereldbank
Projectontwikkelaars die met de Wereldbank zakendoen, lijken in de toekomst meer de vrije hand te krijgen. De bank gaat mogelijk normen, onder meer op het gebied van milieu, versoepelen. Een grote groep non–gouvernementele organisaties uit de hele wereld heeft hierover zijn bezorgdheid geuit.
Het onderdeel van de Wereldbank dat zich met de particuliere sector bezighoudt, hanteert sinds jaar en dag standaarden bij projecten die met name in ontwikkelingslanden worden uitgevoerd. Deze normen moeten ervoor zorgen dat er wordt gelet op negatieve gevolgen voor plaatselijke bevolkingsgroepen en het milieu, zoals water– en luchtvervuiling en ontbossing.
Bij de Wereldbank circuleren nu voorstellen voor regels die minder dwingend zijn. Volgens de organisaties betekent de herziening een verwatering van de normen die tot nu toe golden.
Hierdoor dreigt bijvoorbeeld de positie van inheemse volkeren in het gedrang te komen. De ruim honderd organisaties menen verder dat er te weinig tijd is ingeruimd om iedereen zijn zegje te laten doen over de voorstellen, zo schrijven ze in een brief die ze vrijdag naar de Wereldbank hebben gestuurd.
Ook binnen de Wereldbank zijn kritische geluiden over het voornemen om de normen te veranderen. Een intern rapport waaruit de Financial Times onlangs citeerde, waarschuwt dat de voorstellen zullen uitmonden in zwakkere standaarden voor de private sector.
De non–gouvernementele organisaties wijzen erop dat de huidige normen ook een voorbeeldfunctie hebben. Steeds meer commerciële banken hanteren de zogeheten Equator Principles, die op de normen van de Wereldbank zijn gebaseerd. Onder de banken die de Equator Principles gebruiken zijn ABN Amro en Rabobank.