KLM-baas levert 20 procent van zijn loon in
KLM-baas Pieter Elbers levert voor de rest van dit jaar een vijfde van zijn vaste salaris in. Dat heeft hij tijdens de aandeelhoudersvergadering van de maatschappij laten weten. Volgens Elbers vraagt de crisis om extra inspanningen van iedereen binnen het bedrijf.
De impact van het coronavirus op KLM is volgens Elbers ongekend groot. „Niemand heeft de crisis waarin we nu zitten, kunnen voorzien en de ontwikkelingen hebben zich afgelopen weken in snel tempo opgevolgd”, aldus de KLM-baas. „Inmiddels is duidelijk dat de gevolgen van Covid-19 niet alleen groot zijn, maar ook langer zullen duren.”
De laatste tijd was nogal wat te doen over de beloningen bij KLM en moedermaatschappij Air France-KLM. Eerder stond het langetermijnbeloningsbeleid op de agenda. De langetermijnbonus van Elbers zou omhoog gaan van 75 procent naar maximaal 100 procent van zijn basissalaris. Elbers had eerder al aangegeven afstand te doen van zijn bonus voor 2020.
Maar vanwege de onrust die is ontstaan door het voorstel werd het punt over het beloningsbeleid van de agenda gehaald. Minister van Financiën Wopke Hoekstra was op z’n zachtst gezegd niet blij met de beoogde wijziging van het beleid, gelet ook op de noodsteun die KLM waarschijnlijk ontvangt om de crisis door te komen.
De kans dat Elbers dit jaar daadwerkelijk een hogere bonus zou krijgen was overigens al nul. De betaling van winstdeling en bonussen is bij KLM vanwege de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Ook van salarisverhogingen was al afstand gedaan door de directie. Verder keert KLM vrijwel geen dividend uit. De 20 miljoen euro die KLM over zou maken naar Parijs wordt niet uitgekeerd, zo werd bekend. Van de winst van 449 miljoen euro van KLM vorig jaar wordt 429 miljoen euro toegevoegd aan de algehele reserves.
Woensdag zorgde de beoogde bonus van Air France-KLM-topman Ben Smith, als het hem lukt steun los te krijgen van de Franse en Nederlandse overheid, en verdere integratie tussen KLM en Air France te realiseren, voor gefronste wenkbrauwen. Hoekstra noemde de bonus voor de topman van Air France-KLM „niet te verenigen met steun van de belastingbetaler”. Smith kondigde donderdag aan afstand te doen van zijn bonus voor 2020.
Air France-KLM heeft het door de coronacrisis net als branchegenoten ongekend zwaar. De luchtvaartmaatschappij heeft bij Nederland en Frankrijk, de andere belangrijke aandeelhouder, aangeklopt voor noodsteun. Daarbij gaat het mogelijk om een bedrag van 10 miljard euro. Vooral de onderhandelingen met Nederland laten volgens Air France-KLM langer op zich wachten.