Economie

Aanvragers loonkostenregeling verliezen gemiddeld driekwart omzet

ANP
17 April 2020 17:23Gewijzigd op 16 November 2020 18:57

Bedrijven die een tegemoetkoming van de loonkosten hebben aangevraagd, verliezen gemiddeld bijna driekwart van hun omzet, is de schatting. Het UWV meldt dat er meer dan 97.000 aanvragen voor de noodmaatregelen wegens het coronavirus zijn binnengekomen. In de eerste week kwamen zo’n 79.000 aanvragen binnen, de tweede week was een stuk rustiger.

Toch zit de uitkeringsinstantie niet stil: er is al zo’n 1,5 miljard euro overgemaakt aan 81.000 bedrijven. Het gaat daarbij om een voorschot waarmee het loon wordt aangevuld van ruim 1,3 miljoen werknemers. Zo’n 4000 aanvragen zijn afgewezen, omdat de bedrijven niet aan de voorwaarden voldoen.

De noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacrisis massaal hun werknemers op straat zetten. Met een vergoeding van de loonkosten kunnen bedrijven hun werknemers blijven doorbetalen.

Afhankelijk van hoeveel omzet een bedrijf verliest in de maanden maart, april en mei ten opzichte van een gemiddeld kwartaal vorig jaar, kan een werkgever maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Bij een omzetverlies van 50 procent gaat het om 45 procent van de loonkosten. Daarbij wordt uitgegaan van de loonsom in januari.

Het kabinet hoopt er zo ook voor te zorgen dat mensen die niet worden ontslagen, bijvoorbeeld hun gitaarleraar of schoonmaker blijven doorbetalen.

De regeling geldt in ieder geval voor drie maanden en wordt mogelijk nog verlengd met een extra kwartaal. Bedrijven hebben tot eind mei de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen. Wat er daarna gebeurt, kan verantwoordelijk minister Wouter Koolmees nog niet zeggen.

„We weten allemaal niet hoelang dit gaat duren”, zegt hij over de coronacrisis. „Die onzekerheid is er ook gewoon, ook bij ons.” Het is wel duidelijk dat de crisis voor een flinke economische krimp zal zorgen. Er zullen hoe dan ook mensen zijn die hun baan verliezen, zegt Koolmees. „Dat zien we nu al terug in de werkloosheidscijfers. Ik kan helaas niet garanderen dat alle mensen hun baan behouden. Ik zou dat wel willen, maar dat kan ik niet. Enige wat we kunnen proberen is de klap op te vangen”, aldus de bewindsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer