Binnenland

Verpleeghuiscliënt vaak in de luiers

Driekwart van de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen in Nederland draagt regelmatig incontinentiemateriaal, hoewel ze heel goed naar het toilet zouden kunnen. Het probleem is dat het personeel in de tehuizen daar te weinig tijd voor heeft.

ANP
15 September 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:38

Dat stelde B. Vogel van de Algemene Vereniging voor Verplegenden en Verzorgenden (AVVV) dinsdag. De AVVV heeft onderzoeksinstituut Nivel gevraagd de werkdruk onder personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen in kaart te brengen.

Nivel ondervroeg 177 medewerkers, die volgens Vogel wat leeftijd, geslacht en verspreiding door het land betreft een representatief beeld geven. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf medewerkers zegt dat bewoners regelmatig incontinentiemateriaal (inleggers, luiers) dragen, omdat er niet genoeg tijd is om ze te helpen met toiletbezoek.

Volgens 25 procent van de verzorgenden zijn er op hun afdeling regelmatig of altijd verplichte toiletrondes, omdat er geen tijd is mensen te helpen op het moment dat ze aandrang hebben. Slechts 36 procent van de verzorgenden geeft dan ook aan voldoende tijd te hebben voor goede zorg. Verzorgenden willen vooral dat de tijdsdruk vermindert en er meer personeel komt.

De enquête bevestigt het onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vorige week presenteerde. Daaruit bleek dat in bijna 80 procent van de Nederlandse verpleeghuizen de kwaliteit van de geboden zorg onder de maat is: bewoners krijgen te weinig de gelegenheid om onder de douche te gaan; het personeel geeft niet genoeg hulp bij het eten; ook is er onvoldoende toezicht op de woonkamers waar demente bejaarden verblijven.

Volgens de AVVV wordt het tijd dat alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten. Ze moeten dan afspraken maken over de kwaliteit die Nederland wil handhaven. Met alle partijen bedoelt de vereniging niet alleen de overheid, instellingen, bewoners en verplegers, maar bijvoorbeeld ook de raden van toezicht van de instellingen.

Volgens Sting, de beroepsvereniging voor verzorgenden, moet in de besprekingen meer aandacht aan het opleidingsniveau van medewerkers worden besteed. Uit een onderzoek van Sting blijkt dat 70 procent van de helpenden en verzorgenden zonder gekwalificeerde opleiding aan het werk is. Verder maakt een recente Sting-enquête duidelijk dat verpleeghuizen, onder druk van het verregaande bezuinigingsbeleid van de overheid, schrappen in de scholing van de werknemers.

Alzheimer Nederland spreekt naar aanleiding van het inspectierapport over een verschuiving van normen en grenzen in de verkeerde richting. De stichting memoreert daarbij de plannen van staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) voor uitbreiding van de mogelijkheden om dementerenden thuis vast te binden, zoals de Landelijke Vereniging van Thuiszorg haar heeft gevraagd. Dat kan niet, vindt Alzheimer Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer