Economie

AEX wint bijna 9 procent, grootste stijging sinds 2008

De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een winst van net geen 9 procent de handel uit gegaan. Daarmee beleefde de index zijn beste dag sinds het begin van de financiële crisis in 2008 toen grote winsten en stevige verliezen elkaar ook in rap tempo afwisselden. Met name de koerssprong van zwaargewicht Shell, die bijna een kwart aan beurswaarde won, was te merken. De handel werd positief beïnvloed door het omvangrijke steunpakket van de Amerikaanse Federal Reserve en de forse steunmaatregelen van de Duitse overheid.

ANP
24 March 2020 17:48Gewijzigd op 16 November 2020 18:40

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk op 461,73 punten. De MidKap klom 9,6 procent tot 636,83 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 11 procent. De beurs in Milaan won bijna 9 procent.

Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 22,5 procent. Ook financieel fonds ING en staalreus ArcelorMittal droegen met winsten van respectievelijk 20,5 en 18,6 procent bij aan de euforische stemming. Just Eat Takeaway klom 10 procent. Maaltijdbestelbedrijf Thuisbezorgd.nl wil zijn eigen bezorgdienst Scoober versneld uitbreiden in Nederland om gesloten restaurants in staat stellen over te gaan op bezorging van maaltijden.

Unibail-Rodamco-Westfield (plus 2,3 procent) noteerde ex dividend. Het winkelvastgoedfonds gooide vanwege de coronacrisis zijn financiële verwachtingen overboord en keert zijn slotdividend over 2019 niet uit. Unilever won 0,7 procent. De levens- en wasmiddelenproducent trekt 500 miljoen euro uit om afnemers en leveranciers te helpen de coronacrisis door te komen.

In Brussel klom AB Inbev 3,5 procent. De biergigant trekt zijn financiële vooruitzichten in, nu duidelijk is dat de pandemie vrijwel alle markten van het concern raakt. Met het oog op de epidemie produceert de brouwer nu ook ontsmettingsmiddelen en water voor noodhulp. Het Duitse staalconcern ThyssenKrupp (plus 26 procent) liet ook zijn verwachtingen los.

Pernod Ricard steeg 3,6 procent in Parijs. De Franse drankenproducent vreest hard geraakt te worden door de pandemie en gaat in de kosten snijden. In Zürich kreeg Roche er 4,7 procent bij. De fabrikant van veelgebruikte coronatests roept op deze alleen te gebruiken voor patiënten die symptomen hebben om de toevoer van voldoende tests op peil te houden.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 23,52 dollar. Brentolie steeg 1,2 procent in prijs tot 27,37 dollar per vat. De euro was 1,0788 dollar waard, tegen 1,0729 dollar een dag eerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer