Buitenland

Tipgeld FSB ook voor Tsjetsjeense rebellen

De beloning van 8,2 miljoen euro die de Russische regering op het hoofd van de Tsjetsjeense rebellenleiders Sjamil Basajev en Aslan Maschadov heeft gezet, wordt ook uitgekeerd aan Tsjetsjeense rebellen, mochten zij hun leiders aangeven.

Buitenlandredactie
13 September 2004 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 01:37
VLADIKAVKAZ – Een vrouw die familieleden heeft verloren bij het gijzelingsdrama in Beslan balt haar vuist wanneer ze een gesprek eist met de president van Noord Ossetië, Alexander Dzasokov, tijdens een demonstratie afgelopen zaterdag in de hoofdstad va
VLADIKAVKAZ – Een vrouw die familieleden heeft verloren bij het gijzelingsdrama in Beslan balt haar vuist wanneer ze een gesprek eist met de president van Noord Ossetië, Alexander Dzasokov, tijdens een demonstratie afgelopen zaterdag in de hoofdstad va

Dat heeft een hoge generaal van de veiligheidsdienst FSB, Ilja Sjabalkin, zaterdag verklaard.

Moskou hoopt tweedracht te kunnen zaaien in het kamp van de separatisten. De FSB is bereid met iedereen samen te werken, ook met leden van „verboden gewapende formaties”, zei Sjabalkin. De FSB garandeert de veiligheid van degenen die willen praten, voegde hij eraan toe.

Volgens de Russische regering was de gevreesde Basajev het brein achter de schoolgijzeling in Beslan, bijna twee weken geleden. Ook de voormalige Tsjetsjeense president Maschadov zou van de gijzeling op de hoogte zijn geweest.

Een gezant van Maschadov, Ahmed Zakajev, sprak dat in het Duitse tijdschrift Der Spiegel tegen. Hij stelde dat de volgelingen van Maschadov geen contact onderhouden met die van Basajev en dat Maschadov zelfs heeft geprobeerd met de gijzelnemers in contact te komen, in de hoop de kinderen zo vrij te krijgen. Volgens Zakajev heeft de schoolgijzeling de Tsjetsjeense zaak meer kwaad gedaan dan tien jaar van kwaadsprekerij door de Russische overheid. Circa 330 gijzelaars kwamen om bij de bloedige ontknoping van het gijzeldrama.

De krant Gazeta meldde zaterdag dat de gijzeling werd geleid door Roeslan Choechbarov, die uit Ingoesjetië komt. Hoewel zijn lichaam niet is geïdentificeerd, meldde justitie dat hij de gijzeling niet heeft overleefd. Van de slachtoffers liggen er nog altijd meer dan 350 in het ziekenhuis. Onder hen zijn 216 kinderen.

De Amerikaanse president Bush heeft zondag onverwachts de Russische ambassade in Washington bezocht om het condoleancerezondag voor de slachtoffers van de schoolgijzeling in Beslan te tekenen.

Bush zei dat de Verenigde Staten „zij aan zij” staan met Rusland in de strijd tegen het terrorisme, een belangrijk thema in de herverkiezingscampagne van Bush. „Ik ben hier om namens mijn land medeleven te betuigen met de slachtoffers en de gezinnen die door toedoen van de terroristen hebben geleden”, zei Bush, die vergezeld werd door zijn vrouw Laura.

De Russische minister van Defensie, Sergei Ivanov, heeft zondag gezegd dat Rusland zich het recht voorbehoudt om terroristen in het buitenland aan te vallen voordat zij in Rusland kunnen toeslaan. Ivanov zei dat Rusland in Amerika meer begrip vindt voor zijn strijd tegen terreur dan in sommige Europese landen. Hij zei vorige week twee keer met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Rumsfeld te hebben gesproken.

„De Amerikanen en de Amerikaanse strijdkrachten begrijpen de ernst van dit gevaar beter, aangezien wij en de Verenigde Staten allebei doelwit zijn geweest van grote terreuraanslagen”, zei Ivanov. „In die zin is het voor ons gemakkelijker om een basis voor wederzijds begrip te vinden bij de Verenigde Staten dan bij sommige Europese landen.” Ivanov zei dat bij een ’preventieve’ actie niets is uitgesloten, „behalve kernwapens.” Ook zei hij dat niemand van tevoren wordt gewaarschuwd.

Na de gijzeling in Beslan heeft Rusland uit veertien landen hulp ontvangen. Dat hebben Russische regeringsfunctionarissen zondagavond gezegd. Van de VS heeft Rusland drie vliegtuigen vol met medicijnen en medische apparatuur gekregen. China en Noorwegen stuurden elk 15 ton medicijnen. De andere donorlanden zijn Frankrijk, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Duitsland, Polen, Bulgarije, Oekraïne, Kirgizië, Azerbeidzjan en Armenië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer