Buitenland

Tweede Kamer sluit deuren voor bezoek wegens coronavirus

11 March 2020 18:26Gewijzigd op 16 November 2020 18:29
Minister Bruins en premier Rutte begroeten elkaar in de Tweede Kamer met een elleboogstoot. beeld ANP
Minister Bruins en premier Rutte begroeten elkaar in de Tweede Kamer met een elleboogstoot. beeld ANP

De Tweede Kamer sluit voorlopig zijn deuren voor bezoekers. Zo hoopt het Kamerbestuur te helpen het oprukken van het coronavirus te stuiten. De maatregel gaat vrijdag in. Het besluit viel het Kamerbestuur, het zogeheten presidium, zwaar, zegt voorzitter Khadija Arib. Zo’n ingrijpende maatregel neemt de Kamer niet zomaar, want „de Kamer is een open huis. Dat hoort bij een parlementaire democratie als de onze." Maar het Kamerwerk moet wel kunnen doorgaan, en dat kan in het geding komen als Kamerleden of medewerkers besmet raken en ziek worden.

De Kamer ontvangt dagelijks honderden bezoekers, vooral jongeren. Vanaf vrijdag zijn alleen journalisten nog welkom op de publieke tribune. Mensen die door de Kamer zijn uitgenodigd om wat te komen vertellen of om een debat bij te wonen, worden nog wel ontvangen. Mits zij niet uit Noord-Brabant of andere risicogebieden komen en hoesten of koortsig of verkouden zijn. Wie de Kamer bijvoorbeeld een petitie wil komen aanbieden, mag dat alleen als het presidium oordeelt dat het gevaar op besmetting meevalt.

De Kamer gaat af op de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD, schrijft Arib aan de Kamerleden. Eerder troffen het Europees Parlement en de parlementen van onder meer Duitsland, Oostenrijk, Italië en Polen soortgelijke maatregelen.

Arib hoopt verder „juist met oog op de voorbeeldfunctie die wij als parlement vervullen, dat we de rust kunnen bewaren en ons kunnen blijven richten op het parlementaire proces".

De Kamer maakt al extra vaak schoon en heeft her en der in het gebouw desinfecterende middelen neergezet. Een aantal Brabantse Kamerleden en medewerkers blijft al een paar dagen thuis.

De sluiting van het Kamergebouw voor belangstellenden is een uitzonderlijke maatregel. SGP-voorlichter Menno de Bruyne, die al tientallen jaren aan het Binnenhof werkt, heeft „zoiets nog nooit meegemaakt en er ook nooit over gelezen". Dat Kamerdebatten openbaar zijn, staat zelfs in de Grondwet, brengt hij in herinnering. Dat voorschrift komt overigens door de sluiting niet in het gedrang, omdat burgers debatten onder meer live op internet kunnen volgen.

De Eerste Kamer beraadt zich morgenochtend of ook de senaat bezoekers tot nader order gaat weren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer