Binnenland

Videohelm tegen brandwondenpijn succesvol

Brandwondenpatiënten die een videohelm dragen tijdens het verwisselen van verband ervaren veel minder pijn dan tijdens een reguliere behandeling. Dat blijkt uit onderzoek dat het Martiniziekenhuis in Groningen donderdag heeft gepresenteerd.

ANP
9 September 2004 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

Het ziekenhuis experimenteert al een half jaar met een zogenoemde virtualreality–helm. Veertien patiënten kregen de helm het afgelopen half jaar opgezet tijdens het verwisselen van verband, doorgaans een pijnlijke aangelegenheid. Tijdens het verwisselen spelen de brandwondenslachtoffers een soort videospel, waardoor ze worden afgeleid van de eigenlijke behandeling. Uit metingen blijkt dat de door de patiënten ervaren pijn duidelijk minder is.

Wetenschappelijk bewijs is er nog niet maar de klinische aanwijzingen zijn evident, zegt B. Faber, klinisch psycholoog in het Martiniziekenhuis. „Patiënten ondergaan drie keer per dag een pijnmeting. ’s Ochtends vroeg, direct na de verbandwisseling en ’s avonds. Tijdens een normale behandeling neemt de pijn in de loop van de dag toe. Bij een behandeling met de helm is juist een neerwaartse lijn te zien. Behandeling met de videohelm is vooral succesvol bij jonge patiënten. Omdat zij vaak al ervaring hebben met computerspelletjes, verplaatsen zij zich makkelijker in de virtuele wereld.

Ook patiënt Dennis Kaya (13), die brandwonden aan beide benen heeft, is blij met de virtual reality–helm. „Als ik de helm op heb, ben ik een poppetje dat door een ijswereld vliegt. Ik moet sneeuwballen naar anderen gooien. Ik denk dan helemaal niet meer aan de pijn en de echte wereld.

Behandelend arts M. Bremer bevestigt de positieve werking van de helm.„Dennis vroeg ons tijdens een van de behandelingen of het verwisselen van het verband er al op zat. We antwoordden dat we pas met een been klaarwaren, waarop Dennis vroeg: welk been?

Het Martiniziekenhuis is het eerste Nederlandse brandwondencentrum dat experimenteert met de videohelm. Volgens klinisch psycholoog Faber is het goed denkbaar dat de helm in de toekomst voor andere behandelingen wordt ingezet. Hij denkt hierbij aan het verminderen van fobieën of posttraumatische stress en revalidatieprocessen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer