Economie

Europese werkgevers tegen versoepeling europact

De Europese werkgeversorganisatie Unice verzet zich tegen een versoepeling van het stabiliteitspact voor de euro, dat landen die de eenheidsmunt hebben ingevoerd aan een strakke begrotingsdiscipline moet houden. Volgens Unice–voorzitter Strube biedt het huidige pact „genoeg flexibiliteit". „Een aanpassing zou leiden tot aantasting van de geloofwaardigheid, die juist nodig is om de euro een sterke munt te houden."

ANP
9 September 2004 13:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

Strube deed zijn uitspraken donderdag op een persconferentie in Brussel, een dag voordat de EU–ministers van Financiën zich in Scheveningen tijdens een informele vergadering buigen over voorgestelde veranderingen. Om grote lidstaten als Duitsland en Frankrijk tegemoet te komen, wil eurocommissaris Almunia (monetaire zaken) meer uitzonderingen mogelijk maken op de regel dat het begrotingstekort in een eurolidstaat niet boven de 3 procent van de totale omvang van een nationale economie uit mag komen.

Unice–voorman Strube en voorzitter Schraven van de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO–NCW riepen de nieuwe Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, onder leiding van de Portugese ex–premier Barroso verder op geen onnodige Europese regels op te stellen. Volgens Schraven moet er minder bureaucratie komen om ondernemingen beter te laten functioneren. „Het wordt tijd dat het ruimteschip Europa landt", aldus Schraven.

Ook pleitten Strube en Schraven niet voor een uniforme regeling voor alle lidstaten om weer veertig uur per week te gaan werken. „Dat moet van onderneming tot onderneming geregeld worden", aldus Strube. Unice wil echter niet tornen aan het Europese principe dat per week maximaal 48 uur gewerkt mag worden. De Franse werkgeversvoorzitter Seillière vroeg tijdens de persconferentie verder om een „moratorium" of totale stop op nieuwe sociale regels die ondernemingen verder kunnen dwarsbomen.

Unice omhelst wel het plan van Europees commissaris Bolkestein om een meer algemene basis of structuur in te voeren voor vennootschapsbelastingen. „De structuur moet overal hetzelfde zijn", aldus Strube. „Tussen lidstaten moet nog wel concurrentie mogelijk zijn als het gaat om het belastingniveau."

Strube had nog wel enige kritiek op Bolkestein. Hij zei dat er te veel „overgedetailleerde voorstellen zijn op het gebied van algemeen bedrijfsbestuur". Bolkestein wil juist met dergelijke regels komen om onder meer boekhoudkundige schandalen zoals bij Ahold en het Amerikaanse energieconcern Enron te voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer