Cultuur & boeken

Zaaien voor het leven

Titel:

B. Vellinga
8 September 2004 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

”Zaaien voor het leven - 75 jaar Rehobothschool Zeist”
Auteur: M. C. Blok (red.)
Uitgeverij: Rehobothschool (030-6918858), 2003
ISBN 909017155 x
Pagina’s: 300
Prijs: € 15,-. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Rehobothschool in Zeist is onder titel de titel ”Zaaien voor het leven” een herdenkingsboek verschenen. Velen hebben aan de totstandkoming van dit lijvige -300 pagina’s- boekwerk hun medewerking verleend. Leerlingen, oud-leerlingen, (oud-)leerkrachten en niet het minst de redactiecommissie onder voorzitterschap van M. C. Blok.

Het boek behandelt achtereenvolgens, na een voorwoord van de voorzitter van de redactiecommissie, een historisch overzicht van het christelijk c.q. reformatorisch onderwijs, de drie verschillende locaties waarop de school gevestigd was en een hoofdstuk over onderwijskundige vernieuwingen zoals die ook op de Rehobothschool gestalte krijgen.

De uitgave bevat veel foto’s, onder andere van personeelsleden en van alle leerlingen (in klassenverband) die de school bezocht hebben.

In het eerste deel worden personen zoals Groen van Prinsterer, met zijn ideaal van de christelijke staatsschool, dr. A. Kuyper en ds. G. H. Kersten met ere genoemd. De inspanningen van ds. Kersten om te komen tot kerkeigen scholen werd in 1921 bekroond met de oprichting van de Vereeniging Gereformeerd Schoolonderwijs. Het eerste hoofdstuk wordt afgesloten met een toekomstbeeld van het reformatorisch onderwijs, waarbij de acht genoemde aandachtspunten het overdenken meer dan waard zijn.

De hoofdstukken twee tot en met vier handelen over de drie verschillen gebouwen waarin de school gevestigd is en is geweest.

Na een aarzelende start begon men in 1928 met de lessen in een nieuw gebouw aan de Leliestraat. J. van Bochove uit Aagtekerke was inmiddels als hoofd der school benoemd. Hij is dat tot aan zijn overlijden in 1953 gebleven. Het gebouw bleek, ook na diverse uitbreidingen, te krap en in 1952 verhuisde men naar een schoolgebouw aan de Torenlaan, in de schaduw van de kerk. De kleuterschool werd in hetzelfde gebouw ondergebracht.

In 1953 werd G. H. Ebbers schoolhoofd. Hij was toen al vijf jaar als onderwijzer aan de school verbonden. In 1982 nam hij afscheid, acht jaar nadat de school verhuisde naar een gloednieuw gebouw op palen aan de Bergweg. Opnieuw in de schaduw van de kerk. Ebbers werd opgevolgd door de huidige directeur, H. K. van Dijk.

Het boek sluit af met een hoofdstuk over onderwijskundige ontwikkelingen. In dat verband is het interessant om te lezen dat veel bestuursleden grote bezwaren hadden tegen de aanschaf van een projectieapparaat in 1957. Over veranderde tijden, veranderde techniek en veranderde opvattingen gesproken!

De titel van het boek is mede ontleend aan het kunstwerk van de Zaaier, dat sinds de oplevering van het gebouw de zijgevel siert. Het is, vooral voor hen die op welke wijze dan ook bij de Rehobothschool betrokken zijn, een zeer lezenswaardig boek geworden waarin het ook met plezier kijken is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer