Topman Van Wingerden vertrekt bij bouwer BAM
Topman Rob van Wingerden van bouwer BAM vertrekt aan het einde van zijn huidige termijn medio april. Zijn vertrek komt onverwacht. Volgens de bouwer is in „goed overleg” besloten dat de topman niet zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn. Van Wingerden gaf eerder aan daarvoor wel beschikbaar te zijn. De raad van commissarissen is gestart met het zoeken naar een opvolger.
Van Wingerden (58) zit al twaalf jaar in het bestuur van de bouwer, waarvan de laatste 5,5 jaar als topman. Hij startte zijn loopbaan bij BAM in 1988. Totdat een opvolger is benoemd, zal Frans den Houter, de huidige financieel directeur van BAM, optreden als interim-bestuursvoorzitter.
Volgens Van Wingerden is het nu „een natuurlijk moment” om het leiderschap van de onderneming over te dragen. In overeenstemming met de contractuele bepalingen zal BAM een ontslagvergoeding uitkeren ter hoogte van een jaarsalaris, meldt het bouwbedrijf.
President-commissaris Harrie Noy stelt dat Van Wingerden leiding gaf aan BAM in turbulente tijden. Vaak moest de topman tegenvallers in de resultaten van BAM verdedigen. Zo waarschuwde de bouwer vorig jaar voor tientallen miljoenen euro’s aan projectverliezen. Ook sluisproject OpenIJ bij IJmuiden bleef een hoofdpijndossier. Dit project, dat samen met VolkerWessels wordt gerealiseerd, valt ook vele malen hoger uit dan begroot.
Naast die probleemprojecten heeft BAM net als sectorgenoten te maken met de PFAS- en stikstofkwestie, nadat de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig had verklaard. Onlangs waarschuwde VolkerWessels nog dat overheidsmaatregelen rondom stikstof en PFAS niet voldoende zijn om bouwprojecten aan de gang te krijgen. Ook Van Wingerden liet zich eerder kritisch uit over de kabinetsmaatregelen.
Bij de aanstelling van Van Wingerden, die het stokje in 2014 overnam van Nico de Vries, kampte de bouwonderneming al met tegenvallers bij een aantal grote projecten. Hij besloot dat BAM voortaan selectiever te werk zou gaan bij aanbestedingen en stelde een „kwaliteitsdirecteur” aan om dat proces te bewaken. Onder leiding van Van Wingerden werd ook een reorganisatie doorgevoerd ten koste van honderden banen.