Felle kritiek pensioenfondsen op kabinetsplannen
Pensioenfondsen hebben maandag felle kritiek geuit op de plannen van het kabinet om het werknemers mogelijk te maken hun gespaarde tegoeden aan prepensioen op te vragen. De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) en de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (Opf) vinden de plannen „uiterst onverstandig".
„Het kabinet zet aan tot verbrassen van pensioengelden", aldus de Opf. De VB spreekt van „potverteren ten laste van toekomstige jaren en kabinetten".
Het kabinet wil per 1 januari 2006 de fiscale aftrek van prepensioenpremies beëindigen om te bevorderen dat mensen langer blijven doorwerken. Verder werkt het aan een regeling, waardoor mensen vanaf die datum al hun opgespaarde tegoed gebruiken voor een aanvulling op het ouderdomspensioen (vanaf 65 jaar) of om in de nieuwe levensloopregeling te stoppen. Ook kunnen zij het geld – onder nog nader uit te werken voorwaarden – opvragen.
„Het kabinet biedt de werknemers een sigaar uit eigen doos", stelt de Opf. Zij wijst erop dat over opgevraagde tegoeden „wel progressief belasting wordt geheven". „Dit cadeau is voornamelijk bedoeld om de staatskas aan te vullen." Het progressieve belastingtarief zorgt ervoor dat bij ’afkoop’ veel meer belasting wordt geheven dan wanneer het prepensioen gewoon periodiek wordt uitgekeerd.
Een ’run’ op opgespaarde tegoeden is niet uitgesloten. De VB schat dat voor heel Nederland ongeveer 50 miljard euro aan prepensioengeld uitstaat. „Een deel zal worden opgevraagd", aldus een woordvoerder. Om daaraan te voldoen, moeten fondsen aandelen, obligaties en vastgoed verkopen. „Dit brengt grote risico’s met zich mee voor de stabiliteit van de financiële markten." De fondsen moeten mogelijk veel aandelen verkopen op een markt die dat weet.
Ook de financiële positie van de fondsen kan onder druk komen te staan. Fondsen met een te lage dekkingsgraad zullen verder in de problemen komen, voorspelt de VB. Dat betekent dan weer dat de premies omhoog moeten.
De VB wijst er verder op dat veel fondsen nog in een overgangstraject zitten tussen een omslagstelsel (premie die nu wordt betaald, gebruikt voor uitkering aan huidige vutter) en een kapitaalgedekt prepensioen, waarin mensen nu sparen voor hun eigen prepensioen op latere leeftijd. Alleen het kapitaalgedekt deel zit in een „spaarpot" en deelnemers kunnen alleen dat deel opvragen. Het omslaggefinancierde deel gaat aan hun neus voorbij.