WHO slaat waarschijnlijk groot gezondheidsalarm
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft naar verwachting het coronavirus de zogenoemde PHEIC-status. Het wordt daarmee uitgeroepen tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid behalve internationaal ook zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht. PHEIC is een Engelse afkorting voor Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.
Een comité van de WHO bepaalt wanneer gezondheidsrisico’s erg uitzonderlijk en niet aan één bepaald land gebonden zijn. Die commissie stelt dan in eerste instantie voor een periode van drie maanden dat de toestand internationaal moet worden aangepakt. Ze kan met aanbevelingen komen om de crisis te bestrijden en lidstaten worden geacht die op te volgen.
De praktische gevolgen in Nederland lijken erg beperkt, omdat volgens een woordvoerder van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ons land al zo veel voorbereidingen voor een ernstig scenario heeft getroffen. Nederland is volgens hem wat dat betreft al in de hoogste alarmfase. Het zou wel mogelijk zijn dat bepaalde aanbevelingen van het comité van de WHO gevolgen hebben voor verkeer of handel met China.
Mocht het Wuhan-virus de PHEIC-status krijgen, is het de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat. De ‘PHEIC’ stamt uit 2005 en is uitgeroepen in 2009 (Mexicaanse griep), twee keer in 2014 (een vorm van polio en een ebola-uitbraak), in 2016 (het zikavirus) en in 2019 (ebola-uitbraak).