Verdachte ‘tattookillers’ nu niet vastgezet, één is voortvluchtig
Twee ‘tattookillers’ die worden verdacht van de liquidatie van Onno Kuut in 2009 - en tegen wie levenslang is geëist - worden nu niet vastgezet. De rechtbank in Rotterdam heeft een verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie donderdag afgewezen. Ze wacht tot de uitspraak, die op 6 februari is gepland. In totaal zijn er vier verdachten, die allen ontkennen.
De derde verdachte, Cor P. (36), is er deze week vandoor gegaan nadat hij zijn enkelband had doorgeknipt. Hij was vrijgelaten na het uitzitten van het grootste deel van een straf voor een ander misdrijf. Hij is spoorloos en wordt gezocht. De vierde verdachte, Evert S. (39), zat nog in de cel vanwege datzelfde misdrijf: de mislukte liquidatie in 2009 van Marlon D. Hij was donderdag wel verschenen.
Verdachte Henk S. (45) was ook op de zitting en Brian P. (32) dook pas in de middag op. Hij draagt ook een enkelband om dezelfde reden als zijn broer Cor. De vier zaten in 2012 heel kort in voorlopige hechtenis in verband met de liquidatie op Kuut. Omdat het OM toen nog te weinig bewijs had verzameld, had de rechtbank dat voorarrest opgeheven. Drie van hen moesten de andere straf nog wel uitzitten.
De vier zouden Kuut (30) destijds hebben gemarteld en met een mes hebben omgebracht. Daarna zouden ze zijn lichaam in de duinen van Hoek van Holland hebben begraven. Kuut behoorde ook tot de ‘tattookillers’. Dit veronderstelde moordcommando dankt zijn sinistere naam aan de Chinese karakters die de leden op hun rug hebben laten tatoeëren en ‘wees daadkrachtig’ betekenen.
Het proces loopt anders dan gebruikelijk. Het OM heeft vorig voorjaar al tegen alle vier een levenslange celstraf geëist. Het vonnis werd eind mei opeens uitgesteld om nog vijf getuigen te kunnen horen.
De aanklagers vinden dat deze nieuwe getuigenissen hun overtuiging versterken dat de vier schuldig zijn en handhaafden daarom donderdag hun eis. Vanwege de ernstige verdenkingen en vrees voor vluchtgevaar, wilden ze dat de verdachten meteen vast kwamen te zitten. Maar de rechtbank wil eerst tot een eindoordeel komen.
De verdediging bepleitte opnieuw vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Ze vinden ook dat de nieuwe verklaringen van de vijf getuigen onbetrouwbaar, leugenachtig en tegenstrijdig zijn.