Trump haalt uit naar „onheilsprofeten”
De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse skioord Davos uitgevaren tegen „de onheilsprofeten” die in klimaatveranderingen de ondergang van leven op aarde zien.
„We moeten die eeuwige onheilsprofeten met hun voorspellingen over de apocalyps afwijzen”, zei de president. „Dit is geen tijd voor pessimisme, maar voor optimisme.”
Trump hekelde de mensen die een warmer klimaat en natuurrampen als een nauwelijks beheersbaar en door mensen veroorzaakt fenomeen zien. Hij noemde ze „erfgenamen van de gekke waarzeggers van vroeger.” Doemdenkers zaten eerder al fout toen ze „crises door overbevolking, massale sterfte en het opraken van de olie voorspelden”, stelde de president tegen 1200 politici, topbestuurders uit het bedrijfsleven en wetenschappers.
Onder zijn gehoor was de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Zij had eerder op de dag geklaagd dat er nog vrijwel niets is gedaan om de opwarming van de aarde te stoppen. Klimaat is het belangrijkste thema in Davos. Veel sessies gaan over de vraag wat bedrijven en overheden tegen de opwarming van de aarde kunnen doen.
Lage rente
Nederland is in Davos vertegenwoordigd met een zware kabinetsdelegatie. Ook koningin Maxima is aanwezig.
ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen vindt de Europese banken moeilijk kunnen concurreren met Amerikaanse banken. Dat komt door de rente die de Europese Centrale Bank rekent, zei hij dinsdag in Davos tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC. De rente die de ECB aan banken rekent voor het stallen van geld bedraagt min 0,5 procent. Dat betekent dat banken dus moeten betalen voor geld dat ze bij de centrale bank onderbrengen.
ABN AMRO besloot onlangs die negatieve rente door te berekenen aan klanten die meer dan 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan.
„Dat is niet iets wat mensen leuk vinden. Je moet het uitleggen”, verklaarde Van Dijkhuizen. „Het is een moeilijke situatie voor banken om geld in te verdienen. De Verenigde Staten hebben dat probleem niet.”
De ECB gaat het huidige monetaire beleid tegen het licht houden en dat juicht Van Dijkhuizen toe.
Zweden
Daarbij wijst hij op Zweden, dat onlangs besloot zijn rente van een negatief tarief te verhogen tot nul procent. „Ik hoop dan ook dat er een meer genormaliseerd renteniveau komt in Europa.”
Nederlandse banken betaalden vorig jaar 630 miljoen euro aan de ECB als gevolg van de negatieve depositorente, stelt fintechbedrijf Deposit Solutions. Sinds 2016 betaalden Nederlandse banken al 3 miljard euro aan de centrale bank, ongeveer een achtste van de totale rentebaten voor de ECB.