Voorzitter havencommissie betwijfelt onderpanden
Het is nog maar de vraag of de RDM–onderpanden die zijn overgegaan naar het Havenbedrijf Rotterdam voldoende zijn om het havenbedrijf schadeloos te stellen. Dat heeft het Rotterdams gemeenteraadslid F. van der Heijden (CDA), voorzitter van de Havencommissie van de gemeenteraad, woensdag gezegd.
Joep van den Nieuwenhuyzen verklaarde dinsdag dat hij op aandringen van het havenbedrijf extra zekerheden beschikbaar heeft gesteld: het voormalig cruiseschip SS Rotterdam en een dataverwerkingscentrum in Frankfurt. „Daarmee zijn de door het havenbedrijf gestelde garanties volledig gedekt", aldus de ondernemer.
„Meneer Van den Nieuwenhuyen heeft de neiging de zaken naar zich toe te praten", zegt Van der Heijden. „Een van de dingen die nader uitgezocht moeten worden, is wat precies de bedrijven, waaronder RDM Technology, die door garantieverlening zijn overgegaan naar het havenbedrijf, waard zijn. Deze bewering van Van den Nieuwenhuyzen kan ik niet controleren."
De SS Rotterdam is volgens Van der Heijden door Van den Nieuwenhuyzen met geld van het havenbedrijf gekocht. „Het havenbedrijf wilde geen reder zijn en liet het via Van den Nieuwenhuyzen lopen. Maar het schip is dus geen onderpand, het is al van de gemeente." Bovendien moet er nog asbest worden verwijderd uit het voormalige cruiseschip, wat een kostbare operatie kan worden.
Donderdag worden de ontwikkelingen rondom het havenbedrijf in de gemeenteraad besproken. Van der Heijden zit niet bij de pakken neer, ondanks de tientallen miljoenen die het havenbedrijf aan de banken heeft moeten betalen.
Na het faillissement van RDM Technology verbrak het ministerie van Defensie de samenwerking met het bedrijf. De onderneming zou deelnemen in de ontwikkeling van het militaire voertuig Fennek. Nu RDM Technology is overgegaan naar het havenbedrijf, hoopt het raadslid dat het ministerie van Defensie zijn bezwaren laat varen en de Fennek toch laat ontwikkelen door RDM Technology.
„Als we het bedrijf overeindhouden dan is er geen sprake van 100 miljoen schade maar van winst." Het havenbedrijf en de gemeente moeten zicn inspannen om de relatie met Defensie weer goed te krijgen. „Dan kunnen de RDM–bedrijven tot bloei komen, anders moeten ze verkocht worden."
De PvdA dringt aan op het vertrek van havenwethouder Van der Sluis. „Laat de PvdA het dan eerlijk zeggen en een motie van wantrouwen indienen", aldus Van der Heijden. De CDA’er vindt juist dat er voor Van der Sluis een belangrijke rol is weggelegd in de komende onderhandelingen met het Rijk over onder meer de Tweede Maasvlakte.