Economie

„Rijk moet getroffen boeren vergoeden”

Het Rijk moet met geld over de brug komen voor boeren van wie de oogst door de extreme regenval van de afgelopen weken verloren is gegaan. Dat AquaPol, de toekomstige waterschadeverzekering nog niet in de lucht is, is mede te wijten aan de overheid. Dat heeft voorzitter Doornbos van landbouworganisatie LTO Nederland dinsdag gezegd in een bestuursvergadering.

Redactie economie
1 September 2004 12:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Op grond van een eerste globale inventarisatie van de waterschade staat volgens LTO vast dat boeren en tuinders dit jaar door de extreme regenval „voor miljoenen” euro’s schade hebben geleden.

De regenverzekering AquaPol had dit jaar van start moeten gaan, maar dit is voorlopig vertraagd tot 2005. De vertraging is volgens Doornbos mede te wijten aan de overheid, omdat de verzekering pas in juli in Brussel is aangemeld en omdat de Pensioen- en Verzekeringskamer op het laatste moment met extra eisen kwam. Dit „falend overheidsbeleid” mag wat de LTO-voorzitter betreft nu niet op de gedupeerde boeren afgewenteld worden.

Dat de boeren zelf ook ondernemersrisico dragen, ontkent Doornbos niet. Maar dat premier Balkenende vorige week de boot afhield vanwege dat bedrijfsrisico en omdat deze schade sinds dit voorjaar via AgriVer te verzekeren valt, vindt hij wat te gemakkelijk. „Die stelling is veel te kort door de bocht en strookt ook niet met de werkelijkheid. Minister Veerman heeft pas op 15 juli een door de Pensioen- en Verzekeringskamer goedgekeurde garantieovereenkomst getekend.” Door de regenval zijn delen van de oogsten van aardappelen, uien, tarwe, brouwgerst, brocolli en winterpeen verloren gegaan.

De waterschade van 2002, geraamd op ruim 3 miljoen euro, is overigens nog steeds niet afgehandeld. Tussen minister Veerman (LNV) en het georganiseerde bedrijfsleven zijn in 2003 wel afspraken gemaakt over een regeling, waardoor de betrokken telers een deel van die schade alsnog vergoed zullen krijgen. LTO vindt dat daar haast mee gemaakt moet worden, omdat de regeling in kwestie nog steeds niet is voorgelegd aan Brussel. Bovendien hebben boeren in omringende landen intussen wel een deel van hun waterschade uit die periode vergoed gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer