Cliënten in psychiatrie vaak slecht gehuisvest
Bijna de helft van alle cliënten in de geestelijke gezondheidszorg is gehuisvest in gebouwen die niet voldoen aan alle kwaliteitseisen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de kwaliteit van gebouwen in deze sector dat het College bouw ziekenhuisvoorzieningen woensdag presenteerde.
Bijna 20 procent van alle cliënten zit in gebouwen die op vele aspecten niet voldoen. Het gaat om zo’n 8000 mensen die onder andere verblijven op te kleine kamers.
Verder blijkt dat ongeveer 1300 mensen met twee of meer medecliënten op één kamer verblijven. Een op de drie cliënten verblijft op een afdeling met meer dan veertien medecliënten. Daarnaast heeft een op de drie cliënten onvoldoende sanitaire voorzieningen bij de hand.
Dertig procent van de gebouwen voldoet niet aan de eisen. Een op de tien gebouwen zit zwaar in de min. In de minder goed scorende gebouwen zitten relatief veel cliënten.
Voor het onderzoek nam het bouwcollege 1000 gebouwen onder de loep. Dit gebeurde onder andere door het meten van de oppervlakte van zit-/slaapkamers, de omvang van de groepen en de aanwezigheid van sanitair. In de onderzochte gebouwen verblijven in totaal 19.000 cliënten.
Cliënten in de kinder- en jeugdpsychiatrie zijn het best gehuisvest. De situatie in de verslavingszorg ligt beneden het gemiddelde. Ook de kwaliteit van grote gebouwen met meer dan vijftig cliënten is onder de maat.
De psychiatrische afdelingen van algemene en academische ziekenhuizen zijn steekproefsgewijs op hun functionele kwaliteit onderzocht. Daaruit blijkt dat cliënten op deze afdelingen minder goed zijn gehuisvest dan patiënten in de ggz-instellingen. Zo beschikt slechts 32 procent van hen over een eenpersoonskamer.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de gebouwen van Eleos, actief in protestants-christelijke kring, voldoen aan alle eisen.
De voorzitter van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen stelt voor de gebouwen die onvoldoende scoren nader te onderzoeken. Verder moet in kaart worden gebracht hoe veel geld er nodig is om de gebouwen op te lappen.