Economie

Consumenten zien vaker eindprijzen afgerond in stuivers

Het afronden van de eindprijzen in stuivers bij contante betalingen in de winkels krijgt vanaf woensdag op grote schaal navolging. Volgens het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) zijn bijna alle supermarkten er klaar voor.

ANP
31 August 2004 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin De Nederlandsche Bank, de detailhandel, banken en consumenten zijn vertegenwoordigd, stelde zich ten doel om uiterlijk 1 september klaar te zijn met de voorbereidingen.

Niet alleen de supermarkten, maar ook de meeste andere winkeliers doen er aan mee. Door de afronding op eindprijzen zal het gebruik van de munten van 1 en 2 cent de komende periode behoorlijk afnemen. Verdwijnen zullen de munten echter niet, zo is de verwachting.

Ongeveer de helft van de winkeliers heeft volgens de woordvoerster van het MOB ook daadwerkelijk stickers aangevraagd. Met deze stickers geven ze aan of in de winkels op eindbedragen wordt afgerond. Het gaat om ongeveer 60.000 van de 120.000 detaillisten. Naar verwachting grijpt 80 tot 90 procent van de detailhandel de mogelijkheid tot afronden aan.

Het meedoen aan het afronden van eindprijzen is niet verplicht. Uit schattingen blijkt dat de winkeliers gezamenlijk een bedrag van 30 miljoen euro op jaarbasis kunnen besparen. De landelijke regeling volgt op een succesvolle proef in Woerden eerder dit jaar. Onderzoek wees uit dat ruim viervijfde van de consumenten in Woerden achter deze manier van afrekenen stond. Daarop volgde de landelijke introductie. Nederland is niet het enige land dat de muntjes buiten gebruik wil stellen. Ook in Finland worden contante betalingen afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer